-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

FNC 5,56 mm

FNC 5,56 mm

Omschrijving

De FNC is een automatisch geweer van het kaliber 5,56 x 45 mm, gemaakt door FN Herstal. De FNC is de opvolger van de weinig succesvolle FN CAL. De ontwikkeling ervan begon in het begin van de jaren 70. Op het einde van de jaren 70 was de FNC klaar voor productie. Het wapen combineert de beste eigenschappen van andere beroemde ontwerpen zoals de AK-47 en de M16.

Versies

Defensie heeft twee versies, met plooikolf (FNC M3) en zonder (FNC M2). De versie met plooikolf wordt voornamelijk gebruikt bij de gevechtseenheden, pantsereenheden en de Luchtcomponent. Beide versies kunnen vuren in gecontroleerde salvo's van drie schoten, automatisch of schot per schot. De FNC is een uiterst betrouwbaar en nauwkeurig wapen. Zelfs in bijzonder vuile toestand zal de FNC blijven vuren, waar andere types aanvalsgeweren of karabijnen het moeten laten afweten.

Gebruik

Bij de Belgische krijgsmacht gebruiken alle componenten de FNC als individueel wapen. De Landcomponent voerde de FNC aan het eind van de jaren 80 in voor de gevechtseenheden, ter vervanging van de FAL. Tijdens de jaren 90 gingen ook de overige eenheden en componenten de FNC gebruiken. In 2006 schakelde de Marinecomponent over op FNC.

Technische Fiche:

Gebruik
Individueel geweer

Gegevens
Gewicht: 3.800 kg
Lengte: 1.014 mm
Fabrikant: FN Herstal (België)
Kaliber: 5,56 mm
Aantal trekken: 6
Voeding: lader
Capaciteit: 30 patronen
Effectieve dracht: 250 m/400 m
Vuurkadans: 120/min

Vuurmodus
Semi-automatisch
Per 3 schoten
Volledig automatisch

Types
Vaste kolf (M2)
Plooibare kolf (M3)

Munitie
5.56 BLANK
5.56 BALL
5.56 TRAC

Mikorganen
Instelbaar vizieroog met regelbare korrel

Werking
Automatisch geweer met onrechtstreekse gasontlening