-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

DINGO II FUS 12.7

DINGO II FUS 12.7

Gebruik

De actuele dreigingen zoals terrorisme en de ongecontroleerde verspreiding van massavernietigingswapens geven aanleiding tot een nieuw type van operaties die de inzet van lichte, mediane, mobiele en snel inzetbare troepen vereisen.

Vanaf eind 2006 werd het nieuwe wielvoertuig Dingo II van de Duitse constructeur Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) geleidelijk geïntroduceerd in de eenheden. Dit voertuig is bij de Belgische strijdkrachten ook gekend onder de benaming MPPV (Multi Purpose Protected Vehicle). Deze voertuigen worden hoofdzakelijk gebruikt door de Land Component en de Medische Component en kadert in de geleidelijke vervangen van de bestaande rupscapaciteit door wielvoertuigen.

Versies

DE MPPV wordt door de constructeur gebouwd in 5 verschillende versies:

  • een voor troepentransport (FUS- 8 personen)
  • een commandopostvoertuig (CP - 6 personen)
  • een ambulance (Amb - 3 medisch pers en max 5 gewonden)
  • een voor slagveldbewaking (SVB - 5 personen)
  • een versie voorwaartse waarnemer / forward air controller (VW/FAC - 4 personen)

Bescherming

Het concept van de ballistische bescherming van de Dingo II is gebaseerd op de zogenaamde “safety cell” waarin de bemanning plaatsneemt. Deze beveiligde cel beschermt de bemanning permanent tegen klein kaliberprojectielen tot en met 7.62 mm, tegen artilleriegranaten en in geval van detonatie van een antitankmijn. De banden, de aandrijflijn en de brandstoftoevoer zijn extra beschermd tegen inslagen van kogels. De Dingo II is tevens uitgerust met een CBR-systeem dat een evacuatie toelaat uit een zone die chemisch, bacteriologisch of radiologisch werd besmet. De bemanning dient dus enkel beschermingskledij te dragen wanneer zij het voertuig dient te verlaten. Verder biedt de Dingo II bescherming tegen Molotovcocktails door het gebruik van brandvertragend materiaal.

Bewapening

De MPPV's uitgerust met een zelfverdedigingswapen (ROSS), Remotely Operated Selfdefence System. De bemanningsleden kunnen dit wapen vanuit het voertuig bedienen. Ze beschikken ook over voldoende ruimte om (een deel van) het materiaal van de bemanning op te bergen. De mobiliteit van dit voertuig is analoog met dit van de Unimog. De MPPV is transporteerbaar met de c-130, per trein en schip en is in staat te opereren in zeer zware terreinomstandigheden en onder extreme weersomstandigheden. De MPPV's kunnen kunnen uitgerust worden met een Battlefield Management System (BMS) en met moderne communicatie- en navigatiemiddelen.

Technische Fiche:

Categorie
Protected wheeled vehicle

Constructeur
Krauss-Maffei Wegmann
Bouwjaar: 2006

Afmetingen
Lengte: 6230 cm
Breedte: 3060 cm
Hoogte: 4557 cm (Antenne)

Gewicht
Leeg: 11000 kg (Veh without Eqt)
Maximum: 12500 kg

Motor
Merk: Daimler Chrysler AG
Type: 924916
Vermogen: 163 kW
Cylinderinhoud: 4801 cm³

Prestaties
Gemiddelde snelheid: 90 km/h
Maximum snelheid: 90 km/h
Actieradius > 700 km

Bemanning
4

Algemeen
Missies: AFGHANISTAN-LIBANON 
In dienst sinds: 2006
Aantal in dienst: 28