Evolutie van Defensie

De nieuwe Belgica is aangekomen in haar thuishaven

Materieel & uitrusting

Op maandag 13 september 2021 nam de Marinecomponent afscheid van de RV Belgica (research vessel). Het legendarische oceanografisch onderzoeksschip begon na 37 jaar dienst aan een tweede leven in Oekraïne. Exact drie maanden later, op 13 december 2021, voer de gelijknamige opvolger haar thuishaven in Zeebrugge binnen.

Over de nieuwe Belgica

Tijdslijn van de aankoop

Begrippen

BELSPO

Belgian Science Policy Office. Zij zijn een van de hoofdactoren van het wetenschappelijk onderzoek in België en leiden heel wat eersteklasonderzoeksprogramma’s. Bij BELSPO zijn wetenschappen en cultuur nauw verweven om een meer duurzame en harmonieuze maatschappij tot stand te brengen. Ze hebben als opdracht de werking van de Belgische-, Europese- en internationale onderzoeksruimte te optimaliseren en te versterken. BELSPO is de officiële eigenaar van het onderzoeksschip Belgica.

Paardenmarkt

Voor de kust van deelgemeente Heist, op ongeveer 1,5 kilometer van het strand, ligt een oud munitiestort, de Paardenmarkt, uit de Eerste Wereldoorlog in de zeebodem geborgen. Er ligt naar schatting 35.000 ton gedumpte munitie, zowel conventionele- als chemische munitie. Tot op heden is er geen gevaar voor het mariene milieu of de volksgezondheid. De beste keuze is dan ook de munitiestortplaats met rust te laten. Om zware vervuiling en ander gevaar tot een minimum te beperken wordt er op regelmatige basis gecontroleerd op doorroesten of doorscheuren, een van de vele taken van de Belgica. Ook gelden er voorzorgsmaatregelen: het is er verboden te vissen of het anker uit te werpen.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Mali

België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).

Onze missie Mali

Onze missie in

Niger

Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.

Onze missie Niger

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA

Onze missie in

Midden-Oosten

België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.

Onze missie Midden-Oosten
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.