Op maandag 13 september 2021 nam de Marinecomponent afscheid van de RV Belgica (research vessel). Het legendarische oceanografisch onderzoeksschip begon na 37 jaar dienst aan een tweede leven in Oekraïne. Exact drie maanden later, op 13 december 2021, voer de gelijknamige opvolger haar thuishaven in Zeebrugge binnen.
De nieuwe Belgica is multidisciplinair en kan verschillende onderzoeksdisciplines ondersteunen zoals visserij, biologie en zelfs chemie.
Ten opzichte van zijn voorganger biedt het nieuwe onderzoeksschip meer ruimte aan wetenschappers en voor onderzoek op zich. Bovendien is het uitgerust met state-of-the-art wetenschappelijk materiaal. Er kan gewerkt worden met robots, autonome en onbemande tuigen en grote installaties voor boringen in de zeebodem. Op het achterdek kan tot 105 ton geplaatst worden. Kortom, er is rekening gehouden met al wat wetenschappers nodig hebben, nu en in de toekomst.
BELSPO (Belgian Science Policy Office) werd, na een openbare aanbesteding met steun van Defensie, de eigenaar van het nieuwe onderzoeksschip Belgica. De Marine levert operationele steun middels een deel van de bemanning (drie officieren) en een veilige thuishaven voor het schip in Zeebrugge. De veertien bemanningsleden werken allen onder de vlag van de Franse rederij Genavir. Deze rederij staat in voor het beheer en de uitbating van de Belgica.
De Belgica voert daarenboven ook opdrachten uit ten voordele van Defensie. Zo doet het schip aan onderzoek in de Noordzee. Vanop het schip controleren duikers van Defensie bijvoorbeeld de stabiliteit van munitie die (vooral) tijdens WO I op zandbank ‘De Paardenmarkt’, voor de kust van Knokke-Heist, gedropt werd. Samen met de kustbeschermingsdiensten van onze Marine levert de Belgica ook zijn bijdrage aan de bescherming van het Noordzeemilieu. Met behulp van de sonar aan boord worden de bewegingen van de zeebodem in kaart gebracht.
Daarnaast is er ook gedacht aan de ecologische voetafdruk. Het schip werd gebouwd volgens de strengste regels wat betreft energieverbruik, uitstoot (groen schip) en geluidsproductie (akoestisch stil schip).
De Belgica zal ongeveer 300 dagen per jaar spenderen op zee in een groter onderzoeksgebied dan voorheen (Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee, Noordpoolgebied in de zomer).
Hierdoor stijgt de capaciteit en kan er meer onderzoek gedaan worden in het kader van industrie. Dit was met het oude schip niet het geval.
08 juni 2018
Start van het contract met Spaanse scheepswerf Freire Shipyard voor de bouw van het schip, naar een ontwerp van het Noorse Rolls Royce Marine AS.
07 februari 2019
De designfase is afgerond.
13 februari 2019
Eerste staalplaten gesneden.
27 maart 2019
Kiellegging bij Scheepswerf Freire Shipyard in Vigo, Spanje.
11 februari 2020
Eerste tewaterlating vanuit scheepswerf Freire Shipyard in Vigo, Spanje.
03 december 2021
Oplevering van de RV (research vessel) Belgica in Vigo.
13 december 2021
Aankomst van de nieuwe Belgica in thuishaven Zeebrugge.
Januari 2022
Start eerste onderzoekscampagnes.
Belgian Science Policy Office. Zij zijn een van de hoofdactoren van het wetenschappelijk onderzoek in België en leiden heel wat eersteklasonderzoeksprogramma’s. Bij BELSPO zijn wetenschappen en cultuur nauw verweven om een meer duurzame en harmonieuze maatschappij tot stand te brengen. Ze hebben als opdracht de werking van de Belgische-, Europese- en internationale onderzoeksruimte te optimaliseren en te versterken. BELSPO is de officiële eigenaar van het onderzoeksschip Belgica.
Voor de kust van deelgemeente Heist, op ongeveer 1,5 kilometer van het strand, ligt een oud munitiestort, de Paardenmarkt, uit de Eerste Wereldoorlog in de zeebodem geborgen. Er ligt naar schatting 35.000 ton gedumpte munitie, zowel conventionele- als chemische munitie. Tot op heden is er geen gevaar voor het mariene milieu of de volksgezondheid. De beste keuze is dan ook de munitiestortplaats met rust te laten. Om zware vervuiling en ander gevaar tot een minimum te beperken wordt er op regelmatige basis gecontroleerd op doorroesten of doorscheuren, een van de vele taken van de Belgica. Ook gelden er voorzorgsmaatregelen: het is er verboden te vissen of het anker uit te werpen.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
België neemt in het Afrikaanse Mali deel aan twee operaties: de vredesmissie van de Verenigde Naties (MINUSMA) en de trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM).
Onze missie MaliOnze missie in
Omwille van zijn geografische ligging heeft Niger te kampen met sterke veiligheidsproblemen. Defensie wil dit probleem helpen aanpakken door de militaire capaciteiten van het land te versterken en het te steunen in zijn strijd tegen het terrorisme.
Onze missie NigerOnze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAOnze missie in
België is sinds 2014 aanwezig in het Midden-Oosten voor de operatie Desert Falcon (ODF). Die maakt deel uit van operatie Inherent Resolve van de internationale coalitie tegen DAESH.
Onze missie Midden-OostenWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Extralegale voordelen
Bij Defensie werken betekent niet alleen een aantrekkelijk loon, maar ook een heleboel extralegale voordelen. Ga je graag goedkoop op vakantie? Wil je een huis huren aan een betaalbare prijs? Voordelig pretparken bezoeken? Mooie kortingen krijgen op allerlei producten en diensten die onze sociale dienst aanbiedt in haar webshop misschien? Hier krijg je een overzicht van de belangrijkste extralegale voordelen bij Defensie.
Sportieve omgeving
Sport je graag maar moet dit van je baas steeds na je uren? Bij ons is je conditie verbeteren en op peil houden een deel van de job. Dus sporten tijdens de uren: doodnormaal.
Teamwork
Je staat er nooit alleen voor. Er staan steeds collega's naast jou op wie je kan bouwen. En samen een uitdaging aangaan, dat schept een onvergetelijke band.
Xavier (35), Technisch officier Marine
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Sarah (29), Burger jurist
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Tom (32), duiker/ontmijner
Jessica (30), Onderofficier kok
John (47), Onderofficier Artillerie
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Céline (32), Geneesheer
Lori (21), Matroos
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Sophy (21), Officier ingenieur
Stephan (41), Piloot
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Joyce (32), Onderofficier ICT
Elisabeth (30), Officier arts
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Sam (25), Soldaat kannonnier
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Wendy (33), Radar/sonar operator
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Mégane (27), Magazijnier
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Pieter (28), Force Protection
Arnaud (38), Bachelor Avionics
François (25), Officier maintenance manager
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Matthias (33), Officier tandarts
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Michel (50), Hulptechnicus
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Fred (37), Onderofficier CBRN
Dieter (21), Infanterist
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Sander (32), Onderofficier navigatie
Chris (25), Officier dek Marine