-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nationale Feestdag

Nationale Feestdag

21/07/2018

Op 21 juli 1831 legde koning Leopold I de grondwettelijke eed af als eerste Koning der Belgen op het Koningsplein in Brussel. Sindsdien staat die dag bekend als onze Nationale Feestdag. Nu, 187 jaar later, staat die dag in het teken van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog met de slogan: 'Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst'.

Om de honderdste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog te herdenken zal er in de prelude van het defilé opnieuw een detachement Living History meestappen, in de kledij en met het materieel van 1918. Ook nemen er dit jaar uitzonderlijk veel internationale detachementen te voet deel uit onder meer Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, allemaal met een link naar die Eerste Wereldoorlog in België.

Maar er is meer. Er defileert een peloton met militairen en reservisten die een voorouder hebben die honderd jaar geleden meevocht. Zij krijgen eenmalig en uitzonderlijk de eer om de eervolle onderscheidingen van hun voorvaderen te dragen.

Daarnaast is Defensie die dag zoals elk jaar aanwezig op het Feest in de Warande. Op het Koningsplein, de Koudenberg en in de Regentschapsstraat stelt Defensie zijn materieel tentoon, waaronder een A109-helikopter en een UAV onbemand toestel. Zowat elke eenheid heeft er een stand met initiaties en demonstraties.

Tijdens de Nationale Feestdag legt Defensie de nadruk op rekrutering en nieuw materieel. Defensie heeft sinds die Groote Oorlog een hele transformatie doorgemaakt op het vlak van structuur, operationele inzet en materieel. Maar de job blijft dezelfde: 'Uw toekomst. Onze missie.'

http://www.2107.be