-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nationale Feestdag

Nationale Feestdag

21/07/2018

Op 21 juli 1931 legde Koning Leopold I de grondwettelijke eed af als eerste koning der Belgen op het Koningsplein in Brussel. Sindsdien staat die dag bekend als onze Nationale Feestdag. Nu 183 jaar later, zal deze dag in het teken staan van de herdenking einde Wereldoorlog I met de slogan:

'Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst'.

Om de 100ste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog te herdenken zal er opnieuw een detachement Living History meestappen in de prelude van het defilé. Zij dragen de kledij van 1918 en het materieel van toen. Ook zijn er uitzonderlijk veel internationale detachementen te voet dit jaar deelnamen uit onder meer Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Nieuw Zeeland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Allemaal met een link naar die Eerste Wereldoorlog in België. Maar er is meer. Er zal een peloton samengesteld uit militairen en reservisten defileren die een voorouder hebben die meevocht 100 jaar geleden. Zij krijgen eenmalig en uitzonderlijk de eer om eervolle onderscheidingen van hun voorvader te dragen.

Daarnaast is Defensie zoals elk jaar vertegenwoordigd op Feest in 't Park die dag. Op het Koningsplein, Coudenberg en Regentschapstraat stelt Defensie haar materieel tentoon zoals een A109-helikopter en een UAV onbemand toestel. Zowat elke eenheid heeft er een stand opgebouwd die je informeert met initiaties en demonstraties.

Tijdens de komende Nationale Feestdag legt Defensie ook de nadruk op rekrutering en nieuw materieel. Defensie maakte sinds die Groote Oorlog een hele transformatie door op het vlak van structuur, operationele inzet en ook materieel. Maar de job blijft dezelfde:

"Uw toekomst. Onze missie."