-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Expo: ‘1914–’18, de slag om de Noordzee’

Expo: ‘1914–’18, de slag om de Noordzee’

20/04/2018

Tijdens de Eerste Wereldoorlog huisvestten de bezette havens van Brugge, Oostende en Zeebrugge Vier jaar lang een indrukwekkende vloot Duitse duikboten. Die onderzeeërs kelderden niet minder dan 2.554 geallieerde schepen en brachten Groot-Brittannië zo tot de hongersnood en de rand van de overgave. Winston Churchill zei ooit: “Het enige dat me beangstigde tijdens de oorlog was de U-bootdreiging.”

Op 23 april 1918, Saint George’s Day, sloeg de Royal Navy echter terug en ondernam een grootse maritieme actie om ’s werelds zwaarst verdedigde duikboothavens uit te schakelen. Een vloot van 136 schepen viel tegelijk de havens van Zeebrugge en Oostende aan. Eén uur hevige gevechten leverde meer dapperheidsmedailles op dan Groot-Brittanniës ganse militaire geschiedenis.

De tentoonstelling ‘1914–’18, de slag om de Noordzee’ vindt plaats in het hol van de leeuw. Het was immers vanuit het Provinciaal Hof op de Brugse Markt dat de Duitse keizerlijke marine tijdens WO I de gevreesde duikbotenoorlog orkestreerde.

Je kunt er de benauwende sfeer opsnuiven van het leven in een U-boot of de spanning tijdens de heldhaftige Britse nachtelijke raids op Zeebrugge en Oostende. Nooit eerder getoonde historische voorwerpen nemen je mee naar die donkere, maar ook hoopgevende periode. Na het zien van de expo worden de raids op onze kusthavens ook voor jou een begrip.

Praktische informatie

Periode: 21 april – 31 augustus 2018

Plaats: Provinciaal Hof, Markt 3, 8000 Brugge

Toegang: gratis