-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgian Air Force Days Kleine-Brogel

Belgian Air Force Days Kleine-Brogel

08/09/2018

"Klaar voor de toekomst", dat is wat Kleine-Brogel u graag wil tonen op de BELGIAN AIR FORCE DAYS 2018. Onze luchtmacht is in volle transitie met al zijn capaciteiten om zich voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst.

Tijdens de vorige BAFD op vliegbasis Kleine-Brogel in 2014 verwelkomden we zo'n 50.000 kijklustigen gespreid over twee dagen. Naast de eigen militaire toestellen kan je ook buitenlandse militaire toestellen alsook internationale airshowteams in 'static' en 'flying' bewonderen.

Luchtvaart en vliegtuigen spreken altijd tot de verbeelding. De combinatie met het militaire aspect waar je ook èchte fighterjets aan het werk ziet èn voelt is een onvergetelijke ervaring. Het feit dat je op ongeveer een 100 meter van de startbaan het opstijgen, het landen en het voorbij taxiën kan bewonderen is een unieke belevenis en gaat nog lang nazinderen.

De aanwezigheid van allerlei verkoop-, animatie-, job- alsook cateringstanden maken van dit event DE familie-uitstap van het jaar.

Met de CAYMAN (NH90) wordt een moderne en zeer performante helikopter ingezet voor zowel land als marine taken, zonder de gekende kustreddingsdienst te vergeten.

De ATLAS (A400M) verwachten we zeer binnenkort als onze nieuwe, tactische en strategische transportcapaciteit. Het toestel vervangt de oude vertrouwde C-130. Ook in de wereld van de op afstand bestuurde vliegtuigen borgt onze luchtmacht zijn opgedane kennis met de instap in een nieuw programma. En tot slot is er de vervanging van ons paradepaardje de F-16. Vanaf 2023 wordt dit topvliegtuig geleidelijk uit de omloop genomen en vervangen door een toestel van een nieuwere generatie.

We staan dus klaar voor de taak die ons morgen wacht. Tijdens deze spectaculaire show willen we u dit en nog veel meer tonen.

Weet ook dat we onze diversiteit aan jobs extra in de kijker plaatsen met de opbouw van tal van job standen waar tekst en uitleg wordt gegeven door specialisten ter zake.

De vliegbasis in Kleine-Brogel werd opgericht door de geallieerden in 1945 met als initieel doel de Rijnoperaties te ondersteunen. Vanaf 1951 wordt dit terrein door de Belgische Luchtmacht verder uitgebouwd en in 1953 verhuist de 10 Wing van Chièvres naar de basis in Kleine-Brogel. De opdrachten van de 10 Wing omvatten Quick Reaction Alert/Interceptor, opdrachten in het kader van de NATO Reaction Forces en de Operational conversion Unit waar men jonge piloten verdere vliegopleidingen geeft.

De 10 Wing hecht belang aan goed nabuurschap en koos als symbool de rode leeuw om de band met de provincie Limburg te onderlijnen. Het motto van de eenheid is "Fortuna Favet Fortibus", wat kan vertaald worden als "het geluk staat aan de zijde van de sterksten".

BAFD18: voor elk wat wils, van avontuurlijke familie tot veeleisende particulier of modern bedrijf.

Volg de bekendmakingen en programmatie op www.belgianairforcedays.be en via Facebook 'Belgian Air Force Days' https://www.facebook.com/belgianairforcedays/