-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Trainingscentrum voor Commando's

Trainingscentrum voor Commando's

Het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames telt 180 militairen.

Hier trainen alle paracommando’s en militairen van andere eenheden in gevechtstechnieken op moeilijk terrein of in moeilijke omstandigheden.

Een greep uit hun aanbod:

  • technische, tactische en fysieke opleiding voor kandidaat-paracommando’s
  • leiderschapstraining voor het kaderpersoneel
  • A-brevet commando
  • B-brevet commando
  • opleiding tot sniper en instructeur
  • cursus gevechtsoverleving
  • opleiding tot hulpinstructeur en commando-instructeur
  • voorklimmerscursus om veilig moeilijke wanden te beklimmen
  • cursus tot hulponderrichter en instructeur lijf-aan-lijfgevecht
  • doorgedreven opleiding individuele camouflage

Recente artikels

Trainingscentrum Commando in het hooggebergte

Elk jaar verblijft een detachement van het Trainingscentrum Commando uit Marche-les-Dames tijdens de eerste twee weken van juli in het Franse Chamonix. Op de omliggende bergen leiden de instructeurs nieuwe leerlingen voorklimmers, of 'premier de cordée', op.

Belgian Beast in de Verenigde Staten

In de Amerikaanse staat Arizona, bij de stad Yuma, ligt het Marine Corps Air Station. Op dit woestijnachtige terrein vlak bij de grens met Mexico kunnen de Amerikaanse mariniers het hele jaar door trainen dankzij het gunstige klimaat en het exclusief militaire luchtruim. Van 13 februari tot 12 maart profiteerden ruim honderd Belgen van dit gebied voor de oefening Belgian Beast.

De infanterie in haar element

In Otterburn, in het noordoosten van Engeland, vond in de veertiende eeuw een grote veldslag plaats. Vandaag is het nog steeds een uitverkoren plek om zowel jonge rekruten als doorwinterde militairen de grilligheden van het terrein te laten kennen. De Lichte Brigade oefende er van 3 tot 14 oktober met verscheidene van haar eenheden.

Voorklimmers effenen het pad

In de eerste drie weken van september organiseerde het Trainingscentrum voor Commando’s de opfrissingscursus voor voorklimmers. De cursus begon in Marche-les-Dames, maar na een week ruilden de cursisten de Waalse rotsen in voor de Italiaanse Alpen, meer bepaald de vallei van Aosta.

"Zonder de juiste spirit kom je er niet"

Elk voorjaar biedt een tachtigtal militairen zich aan bij het Trainingscentrum voor Commando's in Marche-les-Dames. Hun doel is de wijnrode of groene muts te bemachtigen. Hiervoor moeten ze zich eerst door achttien weken van hard labeur en zware mentale beproevingen worstelen.