-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

M917 Crocus

M917 Crocus

De M917 Crocus is een van de zes mijnenjagers van de Belgische marine. Het schip heeft als hoofdopdracht om alle soorten zeemijnen op te sporen en te neutraliseren: op en in de zeebodem of zwevend in het water.

Die opdracht vindt ook buiten onze landsgrenzen plaats, om de NAVO-bondgenoten te beschermen. Op die manier verzekeren de mijnenjagers de veiligheid van de scheepvaart in havens en op drukke vaarroutes en ankerplaatsen.

Bijkomend leiden de mijnenjagers ook studenten op en voeren ze diplomatieke opdrachten uit om België in het buitenland te vertegenwoordigen.

De bemanning bestaat uit 36 militairen: vier officieren, vijftien onderofficieren en zeventien matrozen. De leuze van de Crocus luidt: Nec aspera terrent (Zelfs het moeilijke schrikt ons niet af).

Recente artikels

Nieuwe commandant voor de Crocus

De mijnenjager M917 Crocus heeft een nieuwe commandant: luitenant-ter-zee eerste klasse Helena Vande Gaer. Zij volgt luitenant-ter-zee eerste klasse Vincent Van Haesendonck op, die nu aan de slag gaat bij de staf van de Marinecomponent.

Grootste scheepsramp in Belgische wateren herdacht

Dertig jaar geleden kapseisde het Britse ferryschip Herald of Free Enterprise vlak buiten de haven van Zeebrugge. Daarbij lieten 193 van de 539 opvarenden het leven en schreef de catastrofe meteen de trieste titel op zijn naam van grootste scheepsramp ooit in Belgische wateren. De slachtoffers van de ramp werden op 6 maart 2017 in Zeebrugge herdacht.

Een vis genaamd Remus

De zee is rustig wanneer we aan boord gaan van de M917 Crocus, een van onze zes mijnenjagers. Aan boord maakt het Very Shallow Water-team (VSW) zich klaar om de Remus 100, een autonome onderwaterrobot, te ontplooien. Het tuig zal gedurende drie dagen de oefenzone met een oppervlakte van ongeveer zeven km2 (1 op 2 Nautische mijl) op 30 km van de kustlijn van Zeebrugge afschuimen op zoek naar oefenmijnen en ander verspreid lokaas. Het VSW-team doet dit samen met de mijnenjagers M923 Narcis en M924 Primula.

#21juli: Zeventig jaar Zeemacht

De Belgische marine bestaat sinds 1 februari 1946, toen de Belgische regering officieel de Zeemacht oprichtte. Over de jaren heen breidde de vloot zich uit en onderging ze meerdere moderniseringsprogramma’s.

12.500 bezoekers voor de 35ste editie van Navy Days

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli namen 12.500 bezoekers een kijkje achter de schermen van de marinebasis van Zeebrugge.