-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kamp Lagland

Kamp Lagland

In het Kamp Lagland werken tachtig militairen om trainingsinfrastructuur aan te bieden aan gevechts- en verkenningstroepen.
Het kamp ligt in het uiterste zuiden van België, bij de stad Aarlen, en heeft een oppervlakte van 2.600 hectare. Vlakbij liggen ook het Departement Infanterie en het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Zuid.
Het Kamp Lagland is een nationaal competentiecentrum voor de opleiding in militaire operaties in bebouwde zones. Hiervoor bouwden de militairen het kunstmatige dorp Asperulange, dat uit een veertigtal huizen bestaat. Het kamp beschikt over talrijke schietstands en uitgestrekte oefenterreinen om tactisch te trainen.
Het Kamp Lagland heeft de wapenspreuk van het 2 Regiment Karabiniers-Wielrijders overgenomen: ‘Pour une dent, toute la gueule!’ (Voor één tand, gans het gezicht!)

Veiligheid

Wegens de risico’s van regelmatige schietoefeningen is de toegang tot het militaire terrein verboden voor alle burgers.
Door zijn grote diversiteit aan fauna en flora is het volledige Kamp Lagland volledig in een beschermde natuurzone ‘Natura 2000’.
Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de kampcommandant afwijkingen hierop toestaan, voor jeugdbewegingen, wetenschappelijk onderzoek of uitzonderlijke sportactiviteiten.

Jeugdbewegingen

Het Kamp Lagland stelt twee bivakzones (voor 60 of 200 personen) ter beschikking van erkende jeugdbewegingen.
Omdat het militaire domein steeds open blijft als oefenterrein zijn beide zones enkel toegankelijk tijdens de paasvakantie (één week) en in augustus.

Recente artikels

Defensie test veldlabo voor Afrika

De voorbije week hebben in Brasschaat en Aarlen bijzondere tests plaatsgevonden. Ingenieurs en biomedische specialisten van Defensie legden er een mobiel laboratorium op de rooster. Dat vertrekt in augustus naar Senegal.

Veiligheidsdiensten onderstrepen samenwerking

Om Defensie, de federale politie, de douane en het departement Waters en Bossen zo goed mogelijk te laten samenwerken, organiseren ze jaarlijks een Interdepartementaal Forum. "Het dreigingsniveau bevindt zich momenteel nog steeds op niveau 3, een vlekkeloze samenwerking is dus onontbeerlijk", aldus Defensieminister Vandeput.

Bataljon Jagers te Paard oefent in Aarlen

Momenteel frist een honderdtal militairen van het Bataljon Jagers te Paard (ISTAR) de schiettechnieken van hun individuele bewapening op. Daarvoor nemen ze van 6 tot 10 februari in Aarlen deel aan de oefening Red Hunting Shoot.

Veiligheidsdiensten komen samen in Aarlen

De departementen Defensie, Federale Politie en Waters & Bossen nemen vanaf maandag 23 mei vier dagen lang deel aan een interdepartementaal forum in Kamp Lagland in Aarlen. Tijdens de uitwisselingsweek maken ze kennis met elkaars technieken en tactieken op het gebied van geweldbeheersing.

Het milieu-engagement van Defensie

Op 8 maart 2016 kwamen alle milieucoördinatoren van Defensie samen om de stand van zaken op te maken voor 2015. Het was tijd voor een terugblik: meer dan 3.000 non-conformiteiten werden opgelost, milieuvergunningen werden afgeleverd aan kwartieren over het hele nationale grondgebied en concrete voorbeelden werden gegeven van het conformeren van bepaalde installaties.