-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hoofdkwartier Lichte Brigade

Hoofdkwartier Lichte Brigade

Het Hoofdkwartier Lichte Brigade in Marche-en-Famenne telt 140 militairen. Naast dit hoofdkwartier bestaat de Lichte Brigade uit:

  • het 2 Bataljon Commando’s (Flawinne)
  • het 3 Bataljon Parachutisten (Tielen)
  • de Special Forces Group (Heverlee)
  • het Trainingscentrum voor Commando’s (Marche-les-Dames)
  • het Trainingscentrum voor Parachutisten (Schaffen)

Het hoofdkwartier vormt de schakel tussen de eenheden van de brigade en het operationele commando in Evere. De taken van het Hoofdkwartier Lichte Brigade zijn:

  • de paraatheid van de eenheden op peil houden
  • de activiteiten en trainingen van de eenheden evalueren
  • op korte termijn een operationeel hoofdkwartier samenstellen om een snelle interventiemacht te leiden.

Recente artikels

Staf van Lichte Brigade oefent in Mourmelon

Van 28 februari tot 18 maart neemt de staf van de Lichte Brigade deel aan de oefening Citadel Javelin 2016, georganiseerd door het Corps de Réaction Rapide – France (CRR-FR) uit Rijsel. De computer assisted exercise (CAX) maakt deel uit van een reeks grootschalige oefeningen die het CRR-FR uitvoert om in de lente van 2017 haar NAVO-certificaat te behalen.

Citadel Javelin 2016

Van 28 februari tot 18 maart neemt de Lichte Brigade deel aan de oefening Citadel Javelin 2016 in Mourmelon, in het kader van het Rapid Reaction Corps – Frankrijk (CRR-Fr) van de NAVO.

Tropical Storm verhuist naar Kindu

Twee compagnieën van het 3 Bataljon Parachutisten zijn op maandag 30 november aangekomen op de nationale luchthaven van Kindu, in de Democratische Republiek Congo. De dag erop landde ook de derde compagnie van 3 Para.

Crisissimulatie voor de staven van de Lichte Brigade

Het 2 Bataljon Commando's bereidt zich voor om in 2016 deel te nemen aan de NATO Response Force. Op donderdag 2 april eindigde de tweede voorbereidingsfase. Heel het hoofdkwartier van de Lichte Brigade had zich in Elsenborn ontplooid voor de oefening Dagger Trip, een doorgedreven simulatie van een crisisbeheersingsoperatie.

Commando’s vallen Trutta binnen

Het Nederlandse Amersfoort is van 9 tot 13 februari de thuis van de staf van het 2 Bataljon Commando's uit Flawinne. Een Nederlandse computersimulatie bereidt hen voor op snelle interventies in het buitenland.