-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Competentiecentrum – Departement Manoeuvre

Competentiecentrum – Departement Manoeuvre

Het Departement Manoeuvre is een opleidingseenheid van het Competentiecentrum Landcomponent waar ongeveer 300 mensen werken.

Bij de eenheid kunnen militairen een opleiding volgen in:

  • tactiek voor het kader van de gevechtseenheden en militairen die op operatie vertrekken
  • gebruik van wapensystemen en operationele inzet in specifieke omgevingen
  • gebruik van gevechtsvoertuigen en hun wapensystemen.

 De wapenspreuk van het Departement Manoeuvre is Exemplo (Door het voorbeeld te geven).

Recente artikels

De infanterie in haar element

In Otterburn, in het noordoosten van Engeland, vond in de veertiende eeuw een grote veldslag plaats. Vandaag is het nog steeds een uitverkoren plek om zowel jonge rekruten als doorwinterde militairen de grilligheden van het terrein te laten kennen. De Lichte Brigade oefende er van 3 tot 14 oktober met verscheidene van haar eenheden.

Eén voor allen, allen voor één

In het Competentiecentrum Rollend Materieel en Bewapening (CC R&A) in Rocourt werken militairen met erg veelzijdige competenties. Onder hen, een enthousiaste en boeiende draaier-frezer.

Defensie betreedt het virtuele strijdtoneel

Het Centrum voor Simulatie van de Landcomponent heeft op woensdag 18 mei de nieuwe Virtual Battlespace voorgesteld aan minister van Defensie, belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput. Hij bezocht voor die gelegenheid het centrum in Leopoldsburg.

Simulatoroefening in Zwitserland

Van 5 tot 10 oktober 2014 organiseerde het Bataljon Bevrijding – 5 Linie een trainingsactiviteit in het 'Mechanised Training Centre' in het Zwitserse Thun. Hier bevindt zich immers één van de modernste simulatoren van Europa waar men oefeningen tot op het niveau 'Battle Group' kan uitvoeren.

De kaders zijn klaar met de klas

Op vrijdag 4 juli eindigde de opleiding van de kandidaat-officieren en -onderofficieren aan het departement Manoeuvre. Dat gebeurde met een plechtigheid op het paradeplein van het kwartier Bastin in Aarlen.