-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers

Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers

Het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers, 1 C/1 Gr, gekazerneerd in het kwartier CDT SBH VAN DOOREN te Leopoldsburg telt 400 militairen.

Het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers heeft een sterke band met het Koningshuis. Zo maakte Prins Boudewijn op het einde van de 19e eeuw deel uit van het Bataljon Carabiniers, dat na het overlijden van de Prins de volledige naam Carabiniers Prins Boudewijn kreeg toegewezen.

Na de fusie in 1992 van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn en het Bataljon Grenadiers, kreeg het de naam Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers.

Het is een operationeel licht infanteriebataljon dat deel uitmaakt van de Motorized Brigade.

Het beschikt over een grote flexibiliteit en kan derhalve ingezet worden in alle operatie tonelen wereldwijd. Hetzij via grond, lucht of water.

Haar opdrachten bestaan uit:

  • Hulp aan de Natie bij rampen of catastrofes
  • Gewapende militaire inzet op het nationale grondgebied in het kader van terreurbestrijding
  • Evacuatie van landgenoten uit crisisgebiedenInternationale humanitaire hulpverlening
  • Vredeshandhavende of vrede opleggende operaties in NAVO verband of onder de vlag van de Verenigde Naties (UN)
  • Deelnemen aan de collectieve verdediging van NAVO of EU

De eenheid voert haar opdrachten voornamelijk te voet uit maar beschikt ook, voor de snelle verplaatsingen, over verschillende gepantserde voertuigen van het type Dingo 2 en LYNX SPS.

Momenteel verzorgt het Bataljon ook de opleiding van jonge rekruten, al dan niet bestemd voor de eenheid. Zo passeerden de afgelopen maanden ook kandidaten voor de Marine en de Luchtcomponent de revue.

De leuze van ons Bataljon:

"Parvi Sed Magni, eens Grenadier, steeds Grenadier"

Recente artikels

Operationele reserve in actie

De compagnie operationele reserve van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie uit Spa werd opgericht in 2017. Vandaag telt die capaciteit zo’n 85 operationele reservisten.

Aflossing van de wacht in Afghanistan en Mali

Half april heeft de Landcomponent haar detachementen vernieuwd voor de NAVO-opdracht in Afghanistan en de VN-missie in Mali.

Defensiechef lauwert militaire sporters

Generaal Compernol, de chef Defensie, heeft op vrijdag 1 maart 2019 de verdienstelijk militaire sporters in de bloemetjes gezet. Dat gebeurde met een plechtigheid in de sportzaal van het 3 Bataljon Parachutisten in Tielen.

Aanloop naar 11 november in volle gang

In aanloop naar de herdenking van 11 november 1918 vinden regelmatig grootse herdenkingen plaats. Op 28 september waren de militaire begraafplaats van Houthulst en het dorp Passendale toneel van een dubbelplechtigheid.

Carabiniers – Grenadiers treden uit hun comfortzone

Uitschakelen van terroristische compounds of high value targets gevangen nemen, zijn meestal opdrachten waarvoor militairen van het Special Operations Regiment worden ingezet. Maar niet tijdens de oefening United Dingo, die van 10 tot 14 september doorging in de regio van Antwerpen. Deze keer waren het militairen van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers die een aantal speciale operaties tot een goed einde moesten brengen.