-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bataljon Ardense Jagers

Bataljon Ardense Jagers

Het Bataljon Ardense Jagers in Marche-en-Famenne telt 450 militairen. Het is een operationele infanterie-eenheid van de Gemotoriseerde Brigade.

De Ardense Jagers bewaken de veiligheid van het grondgebied en verlenen hulp bij rampen. Wereldwijd nemen ze ook deel aan VN- of NAVO-operaties.

Voor die taak beschikt het bataljon over: 

  • individuele en collectieve wapens, ook voor scherpschutters
  • lichte en gepantserde voertuigen
  • dag- en nachtzichtapparatuur
  • diverse communicatiemiddelen

Het Bataljon Ardense Jagers hanteert de leuze Resiste et mords (Houd stand en bijt).

Recente artikels

Ardense Jagers oefenen niet-alledaagse opdrachten

Het leven bij het Bataljon Ardense Jagers hervat na de Covid-19-crisis. Op het programma: dropping per helikopter, infiltratie en een clandestien bivak in de regio van La Roche. Operationeel zijn blijft een prioriteit bij de eenheden van de Landcomponent.

Operationele reserve in actie

De compagnie operationele reserve van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie uit Spa werd opgericht in 2017. Vandaag telt die capaciteit zo’n 85 operationele reservisten.

De vijand in je jaszak

In Erezée in de provincie Luxemburg vond op 14 februari 2020 een oefening plaats die conventionele tactieken en cyberverdediging combineerde. Het doel was om soldaten ervan bewust te maken dat hun smartphone een operatie kan doen mislukken.

53ste editie van de EMHV is begonnen

Dit jaar vindt de Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap (EMHV of in het Frans MESA) plaats van 25 tot 28 juni. Een kans voor Defensie om langs het traject de bevolking te ontmoeten en zijn organisatorisch talent te tonen, in samenwerking met gemeenten en verenigingen.

Internationale inzet in Estland

Enkele weken voor hun terugkeer naar België voeren de militairen van het detachement enhanced Forward Presence (eFP) 19-01 nog volop manoeuvres uit. Begin mei nemen ze deel aan Spring Storm, een NAVO-oefening met een erg internationale insteek.