-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Admiraliteit Benelux

Admiraliteit Benelux

De Admiraliteit Benelux (ABNL) is de overkoepelende staf van de Nederlandse en Belgische marine in Den Helder. De ABNL zorgt voor een efficiënte uitwisseling van personeel en materieel. Ze garandeert ook de operationele samenwerking tussen beide landen in vredes- en oorlogstijd.

Het hoofd van die staf is de Admiraal Benelux, een functie voor de Nederlandse commandant van de zeestrijdkrachten. Zijn adjunct is de Belgische commandant van de Marinecomponent.

Recente artikels

Admiraal Kramer nieuwe admiraal Benelux

Viceadmiraal Rob Kramer is sinds vandaag de Nederlandse commandant der zeestrijdkrachten en admiraal Benelux. Hij volgt luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk op. Die werd tot zijn verrassing koninklijk onderscheiden tot officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Wereldtop mijnenbestrijding verzamelt in Zeebrugge

Van 29 mei tot 14 juni heeft de Admiraliteit Benelux (ABNL) voor de Belgische kust testen met onbemande mijnenbestrijdingsystemen georganiseerd. Dit kadert in de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit van de Belgische Marinecomponent en de Nederlandse Koninklijke Marine.

Drie Belgische schepen op oefening op Baltische Zee

Op zondag 28 mei, omstreeks 17 uur, hebben het logistieke steunschip Godetia en de mijnenjagers Primula en Narcis koers gezet richting Baltische Zee. Daar nemen ze deel aan de NAVO-oefening US Baltops 2017.

69 jaar BENESAM-akkoorden

Op 10 mei 1948, vandaag precies 69 jaar geleden, beslisten de Nederlands en Belgische regering om een militaire overeenkomst te sluiten, met name BENESAM. Dit idee, om tijdens oorlogstijd een overkoepelende staf te hebben, was initieel een geheim verdrag! De overeenkomst legde de basis voor wat uiteindelijk de Admiraliteit Benelux (ABNL) zou worden.

De Pollux test zijn SeadeFNder

Van 19 tot 21 april heeft het patrouillevaartuig Pollux in Nederland testen uitgevoerd met zijn boordmitrailleur.