-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Zwaar geschut in Bergen-Hohne

Zwaar geschut in Bergen-Hohne

 

Gedurende twee weken trainen de eenheden van de Medium Brigade in het Duitse Bergen-Hohne met hun zware wapensystemen. Op donderdag 27 oktober kregen ze bezoek van onder meer de chef Defensie en de commandant van de Landcomponent.

De gasten mochten eerst getuige zijn van de schietoefeningen met de Piranha-pantserwagens. Die trainen momenteel met hun 30 en 90 mm-kanonnen (Direct Fire 30 mm en Direct Fire 90 mm) om binnenkort deel te nemen aan een operatie in Litouwen.

Die operatie draagt de naam Enhanced Forward Presence en dient om de oostelijke grenzen van de NAVO te versterken. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten krijgen elk de leiding over een internationaal bataljon, gestationeerd in Polen, Letland, Litouwen en Estland. De Belgische bijdrage zal bestaan uit een detachement van ongeveer honderd militairen onder Duits bevel.

Het hoogtepunt van de dag was een demonstratie met het antitankwapen Spike. Na het vertrek van de Leopard-tank is de Spike momenteel het enige antitankwapen op lange afstand voor onze landstrijdkrachten.

De aanwezige legerchefs benadrukten na afloop van hun bezoek het belang van voortgezette training met deze wapens, die op dit moment weinig echt gebruikt worden. De chef Defensie, generaal Marc Compernol, benadrukte nog eens dat het een van zijn belangrijkste bezorgdheden is om de kennis en kunde van onze militairen op peil te houden. "We moeten het verlies van knowhow zoveel mogelijk vermijden, ondanks de budgettaire restricties en de operatie Vigilant Guardian", klinkt het.

De gevechtseenheden zijn inderdaad nog steeds heel bevraagd voor de binnenlandse bewakingsopdracht Vigilant Guardian. Daardoor rest er hen weinig tijd en budget om met zware wapens te trainen.