-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"Zonder de juiste spirit kom je er niet"

"Zonder de juiste spirit kom je er niet"

 

Elk voorjaar biedt een tachtigtal militairen zich aan bij het Trainingscentrum voor Commando's in Marche-les-Dames. Hun doel is de wijnrode of groene muts te bemachtigen. Hiervoor moeten ze zich eerst door achttien weken van hard labeur en zware mentale beproevingen worstelen.

Het is 4 april, vroeg in de ochtend. Op het kleine paradeplein voor het commandoblok van het trainingscentrum staan gloednieuwe kandidaten-paracommando op een lijn opgesteld. "Welkom in Marche-les-Dames", zegt luitenant Jason Marchal, de verantwoordelijke van de opleiding. "De komende achttien weken zijn niet je medekandidaten je tegenstanders, maar jijzelf bent je grootste concurrent."

Hiermee doelt luitenant Marchal op de spirit van de paracommando. Het is de onmisbare rode draad doorheen de opleiding voor elke kandidaat. "De juiste ingesteldheid en een flinke portie karakter zijn cruciaal voor elke kandidaat. We kunnen hen de technieken en tactieken bijbrengen; iedereen hier kan getraind worden. Maar zonder het juiste karakter stoot je vroeg of laat op een muur. Niet iedereen heeft het in zich om paracommando worden, net zoals niet iedereen piloot of technicus kan worden."

De kandidaten staan aan de vooravond van een erg diverse opleiding. Ze starten met enkele weken lichte infanterie in Leopoldsburg. Vervolgens ligt de focus op speciale operaties, die de kandidaten uitvoeren met behulp van helikopters en motorboten. Ze moeten zich alle commando- en parachutistentechnieken eigen maken. Uiteindelijk eindigen ze met een syntheseoefening die hen veertien dagen lang fysiek en mentaal tot het uiterste drijft: de zogenaamde count down.

Het is 3 augustus. Een peloton van een dertigtal militairen marcheert het paradeplein op voor het kasteel in Marche-les-Dames. Zij overleefden de zware opleiding en ontvangen vandaag als erkenning de parachutistenvleugels, commandodolk en bijhorende muts. "Het aantal kandidaten is flink uitgedund sinds de start van de opleiding", vertelt luitenant Marchal. "Sommigen haakten af omwille van blessures en anderen waren fysiek of mentaal niet in staat de opleiding te voltooien. Maar de kandidaten die hier nu staan zijn het waard om de groene of wijnrode muts te ontvangen. Zij behoren vanaf nu tot de familie van de paracommando's."