-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Winterpret onder waakzaam oog

Winterpret onder waakzaam oog

 

Op 26 november daalde het dreigingsniveau in Brussel van 4 naar 3. Toch blijft een deel van onze militairen op post. Onder de naam Vigilant Guardian beveiligen ze gevoelige plaatsen in heel het land. Zo ook de populaire Brusselse kerstmarkt, Winterpret, die horden volk lokt nu de feestdagen eraan komen.

Onderaan het reuzenrad op het Sint-Katelijneplein in hartje Brussel, houden twee militairen de wacht. Ze zijn goed bewapend en dragen scherfwerende vesten maar hun gezichten zijn vriendelijk. Terwijl ze over de kerstmarkt patrouilleren, glimlachen en knikken ze regelmatig naar de bezoekers.

"We zijn aangenaam verrast door de positieve reacties van de bevolking", zegt eerste sergeant Michaël nadat een oudere man hem heeft aangesproken en bedankt. "Regelmatig bieden ze ons een warme chocolademelk of koffie aan. Na de vele buitenlandse operaties zijn we nu zichtbaar voor hen. Het geeft erg veel voldoening om ook in eigen land steun te kunnen leveren aan onze bevolking en de politie."

De samenwerking met de politie is nog erg recent, maar verloopt toch zonder al te grote hindernissen. Tussen de patrouilles door informeren de militairen hun collega's van de politie over bijzonderheden of verdachte zaken die hen zijn opgevallen. Dat kan gaan van een auto die foutief geparkeerd staat tot een opvallend persoon die meerdere keren de kerstmarkt bezoekt. Ze wisselen alle informatie uit voor verdere opvolging.

Adjudant-majoor Christian is korpsadjudant en verbindingsofficier met de politie. "De samenwerking verloopt heel erg goed", zegt hij. "Zij kunnen op ons rekenen en wij op hen. Bovendien zijn ze erg blij met de steun die we hen leveren. Zo kunnen ze zich meer focussen op hun dagelijkse taken."

Wapens, scherfwerende vest en helm, dat is de uitrusting van de patrouillerende militair. Alles samen is het niet evident om daar enkele uren mee rond te zeulen. Toch is de opdracht niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal vermoeiend.

"De meeste van onze mensen hebben ervaring opgedaan in Afghanistan en de Balkan", zegt korpsadjudant Christian. "Ze zijn voldoende getraind om met weinig slaap en in vermoeiende omstandigheden hun opdracht degelijk uit te voeren. Het blijft mentaal toch vaak slopend om altijd oplettend te zijn, zeker op posten die 24 uur per dag bemand zijn. Maar onze mensen zijn uiterst gemotiveerd en voelen zich verantwoordelijk om de opdracht tot een goed einde te brengen."