-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Wij zijn de levenslijn vanuit de lucht”

“Wij zijn de levenslijn vanuit de lucht”

 

Eén voor één stijgen op dinsdag 11 juni 2013 militaire transportvliegtuigen op vanop de vliegbasis in Zaragoza. Ze verkennen het luchtruim tot in de kleinste details om dan te starten met de echte training. Maar de European Air Transport Training 2013 is meer dan een tactische vliegoefening. Het is ook de start van een cursus om vliegprocedures te standaardiseren.

De tweede Belgische C-130-ploeg wandelt naar haar vliegtuig. Door de Spaanse zon lijkt de grond onder hen net een spiegel. Maar die hitte houdt hen niet tegen om vandaag voor het eerst op te stijgen. Het doel is een tactische vlucht om het zogenaamde vijandelijke gebied onder de loep te nemen. Hier zullen ze de komende dagen droppings en landingen op losse ondergrond uitvoeren. Een broodnodige oefening, bevestigt ook piloot Bart Baudewijn. "Als we niet kunnen landen wegens gebrek aan vliegveld of gevaar op de grond is het belangrijk om materieel en mensen te kunnen droppen."

Tactisch vliegen is een standaardgegeven in een vijandelijk luchtruim. "Voor de mensen op de grond is de C-130 hun levenslijn," vertelt piloot Bart Baudewijn. "Door afwisselend hoog en laag te vliegen of kort en snel te landen lopen we het minste risico." Oefening baart kunst. Daarom landt in de voormiddag van 12 juni de Belgische C-130 op een korte baan in de velden. Het zand waait hoog op als de wielen de grond raken. Na een korte landing en gesimuleerde dropping verdwijnt het vliegtuig in een stofwolk.

Maar er staan niet alleen tactisch vliegen en droppings op het trainingsprogramma. Het is ook de start van de European Advanced Airlift Tactics Training Course (EAATTC): een cursus om de vliegprocedures van alle deelnemende landen te standaardiseren. Daarom vliegt er van elk land een mentor mee in een buitenlands toestel. Ze observeren de bemanningen en overleggen elke dag met de andere mentors over de gelijkenissen en verschillen in procedures.

Het is nog maar de tweede keer dat de Europese luchttransporttraining plaatsvindt. Toch kan ze al op een hoop belangstelling rekenen. Daarom zal de oefening volgend jaar tweemaal plaatsvinden: in Zaragoza en in Bulgarije.