-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Werk Belgische militairen in Libanon rendabel

Werk Belgische militairen in Libanon rendabel

 

Al zeven jaar zijn onze Belgische ontmijners actief in Libanon in het kader van UNIFIL, een operatie van de Verenigde Naties. In die periode hebben de 5.346 militairen, die aan de actie deelnamen, al 178,1 hectare ontmijnd.

De eerste drie jaar bestond de opdracht van het detachement erin clustermunitie in gevechtszones op te sporen. Tijdens die periode vernietigden de Belgen 13.393 clustermunities over 177,2 hectare. Sindsdien zijn ze vooral actief op de demarcatielijn tussen Israël en Libanon waar ze mijnen onschadelijk maken.

Tot nu toe is 8.245 m² ontmijnd, waarvan 198 antipersoneelsmijnen en 31 antitankmijnen.

"Zolang het werk van de Belgen in Libanon rendeert, kiest Defensie er voor de zending verder te zetten", vertelt Defensieminister Pieter De Crem. "En dat zou volgens de huidige evaluatie lopen tot maart 2014". Die beoordeling gebeurt om de zes maanden en stelt vast of de opdracht nog uitvoerbaar en zinvol blijft. Zo'n evaluatie kan ook leiden tot een formele vraag van de Verenigde Naties om de Belgische bijdrage te heroriënteren.

Het huidige akkoord omvat de ontmijning van 311 punten op de demarcatielijn. Van al die plaatsen zijn er al 252 ontmijnd en zitten er 59 in de ontmijningsfase. Dat werk zou midden 2014 afgerond zijn.