-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Weldoende vakantie voor verbrande kinderen

Weldoende vakantie voor verbrande kinderen

 

De twee eerste weken van juli heeft de vzw Pinocchio een vakantiekamp voor zwaarverbrande kinderen georganiseerd. Zoals elk jaar kregen ze hulp van verzorgers van het Brandwondencentrum van het militaire ziekenhuis. In de thermen van Spa stonden elke ochtend verzorging en spel op het programma.

De verbrande kinderen hebben twee weldoende weken doorgebracht in Spa. Ze volgden er een aangepast programma om hun littekens te laten verzorgen. Een gelegenheid om de dagelijkse beslommeringen even te vergeten en andere kinderen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. "Een brandwonde kan erg traumatiserend zijn", vertelt brigadegeneraal Pierre Neirinckx, commandant van de Medische Component. "Vele kinderen verliezen dan al hun zelfvertrouwen. Het doel hier is hen te helpen weer aan de samenleving deel te nemen. Tegelijk helpen we hen ook zich weer thuis te voelen in hun eigen huid."

"Met verbrande kinderen werken is niet zo evident en vraagt meer gevoeligheid, maar voor hen is het een gelegenheid is om zich te harden. Ze worden sterker door bij andere kinderen te zijn die hetzelfde meemaken", zegt Goedele, student kinesitherapie en vrijwilliger bij Pinocchio. De kinesisten komen van het Brandwondencentrum van Brussel, wat de organisatie van de thermale kuur vergemakkelijkt. Ook al is het centrum in Spa niet gespecialiseerd in dit soort verzorging, toch passen het personeel en de bezoekers zich gemakkelijk aan aan de verbrande kinderen en hun begeleiders. Doordat ze even niet meer zo 'apart' zijn, voelen de kinderen zich nog beter in hun vel.