-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"Welcome to Antwerp"

"Welcome to Antwerp"

 

Marineschepen van over de hele wereld doen geregeld de haven van Antwerpen aan. Hen ontvangen is een van de vele taken van het detachement van de Belgische marine in Antwerpen (NAVDETANT). Een niet-alledaagse job? We vroegen het aan zijn commandant, kapitein-ter-zee van het reservekader Daniel Servaty.

Welke opdrachten houdt jouw functie zoal in?
Daniel Servaty: “Er is heel wat coördinatie vereist vooraleer een Belgisch of buitenlands militair schip in Antwerpen komt aanmeren. In functie van het schip en de aard van het bezoek wordt de ligplaats bepaald. Dit gebeurt in nauw overleg met het schip en de Antwerpse havenautoriteiten. Er moeten loodsen, eventueel sleepboten en zelfs shoregangers (boordpersoneel wanneer het schip ligt aangemeerd) worden besteld. Er wordt ook een scheepsagent aangeduid die zorgt voor de praktische
zaken, eigen aan wanneer een schip aanmeert in de haven. Het NAVDETANT zorgt indien mogelijk voor een geschikte loopbrug, fenders (stootkussens) en een kraan. Indien het schip wordt opengesteld voor bezoek, zorgen we voor een geoliede coördinatie. We gaan waar mogelijk in op de wensen van de scheepscommandant en staan als gastland klaar om het bezoek zo vlot en aangenaam mogelijk te maken. Ooit kregen we een vraag om een rugbyteam te zoeken waar de ploeg van het schip tegen kon spelen.”

Onderhoud je dan veel contacten?
“Uiteraard, we onderhouden contacten met tal van burgerinstanties zoals de politie, de brandweer, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (verantwoordelijk voor de veiligheid, de sluizen, de scheepvaart enz.), het stadsbestuur en met de Hogere Zeevaartschool (HZS). In overleg met hun mentors betrekken we ook de leerlingen van de Voorbereidende Divisie aan de Koninklijke Militaire School in de activiteiten van het NAVDETANT.”

Kunnen we zeggen dat je een ‘oude rot in het vak’ bent?
“Inderdaad, hoewel ik mijn functie van commandant NAVDETANT pas sinds oktober 2011 uitoefen. Ik heb heel wat internationale ervaring als marineofficier in het reservekader opgedaan toen ik in het verleden deel uitmaakte van het NCS-personeel (Naval Control of Shipping), het latere NCAGS (Naval Cooperation and Guidance for Shipping). Ik ken de marine goed, woon sinds 1984 in Antwerpen en heb sindsdien steeds gewerkt in de maritieme verzekeringen. Die combinatie zorgt ervoor dat ik deze functie naar behoren kan uitvoeren.”

Kan je de nodige tijd opbrengen om die functie nog op te nemen naast je burgeractiviteiten?
“Ik heb als jurist steeds gewerkt als werknemer maar ben sinds 2012 zelfstandig consultant, wat me meer flexibiliteit geeft. Mijn inzet als commandant van het NAVDETANT is over het jaar gespreid. Dit past me perfect en is een kwestie van planning. Vroeger nam ik voor elke prestatie gewoon vakantie. Dat is toch een niet te verwaarlozen aspect bij de inzet van reservemilitairen, die naast hun militaire loopbaan ook nog een burgerberoep uitoefenen.”

Je bent uiteraard niet alleen. Hoeveel collega’s telt het detachement?
“Mijn persoonlijke aanwezigheid is vooral vereist bij de protocollaire aspecten van het bezoek, hoewel ik ook probeer aanwezig te zijn bij de aankomst en het vertrek. Het NAVDETANT is samengesteld uit één diensthoofd, een beroepsonderofficier en drie beroepsvrijwilligers. Daarnaast putten we in functie van de noden uit een pool van vijftien verbindingsofficieren van het reservekader. De samenwerking binnen het NAVDETANT (tussen actieve militairen en reservisten) en met de Marinebasis Zeebrugge is uitstekend.

Binnenkort ontvangt Antwerpen de ’Tall Ships Races 2016’. Bij dat evenement zullen heel wat burger- en militaire zeilschepen onze stad aandoen. Het is bovendien de zestigste (diamanten) verjaardag van die happening, waarvoor Antwerpen de gast- en starthaven is. Dan is het dus ‘alle hens aan dek’ geblazen, ook voor onze reservisten. We kijken er al naar uit!”