-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"We hebben de Belgische logistiek op de kaart gezet"

"We hebben de Belgische logistiek op de kaart gezet"

 

Deze week nog, op 1 juni, zal het 18 Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg de logistieke ondersteuning van de operatie enhanced Forward Presence in Litouwen doorgeven aan de collega's van het 29 Bataljon Logistiek. Tijdens een persconferentie op 29 mei blikte luitenant-kolonel Katrien D'Hert tevreden terug op vijf maanden logistieke steun aan de Duitse battle group in het Litouwse Rukla.

De stad Rukla ligt zo'n honderd kilometer van de Russische grens en geldt als uitvalsbasis voor de Duitse battle group die hier onder NAVO-vlag aanwezig is. De taak van de Belgische Defensie ter plaatse is om die gevechtsgroep alle logistieke steun te geven die ze nodig heeft. Ze vervoeren personeel dat per trein of schip aankomt, onderhouden het materieel en transporteren zware vrachten voor oefeningen in en rond Rukla.

"De operatie is nog erg pril en werd pas begin dit jaar opgestart", vertelt luitenant-kolonel Katrien D'Hert, bataljonscommandant van het 18 Bataljon Logistiek. "Toen ons bataljon in Rukla arriveerde, waren de omstandigheden erg rudimentair. Toch zijn ze er al na drie dagen in geslaagd om de Duitse militairen en hun materieel op te vangen en te transporteren."

Op vijf maanden tijd heeft het bataljon van kolonel D'Hert een groot logistiek kamp uit de grond gestampt dat logistieke hulp levert aan de internationale gevechtsgroep onder Duits bevel. "Dankzij onze goede reputatie deden ook andere landen zoals de Verenigde Staten en Canada al een beroep op ons. We staan bekend om onze flexibiliteit en professionalisme en daar mogen we terecht trots op zijn. De operatie enhanced Forward Presence heeft de Belgische logistiek op de kaart gezet."

Op donderdag 1 juni zal het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk de fakkel overnemen van hun Limburgse collega's. Zij blijven de hele zomer lang de battle group ondersteunen. In oktober neemt het 4 Bataljon Logistiek uit Marche-en-Famenne de opdracht over.