-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Water zuiveren op Dominica

Water zuiveren op Dominica

 

Na orkaan Maria heeft een B-FAST-ploeg gedurende acht dagen water helpen zuiveren op het Caraïbische eiland Dominica. Vandaag waren zij terug in België.

Na de rampzalige doortocht van orkaan Maria vroeg de regering van Dominica op 21 september om internationale hulp. Als reactie besliste de Belgische regering om een ploeg met een module voor waterzuivering te sturen. Op dinsdag 26 september vertrok de B-FAST-ploeg naar het Caraïbische eiland.

In de ploeg zaten ook drie militairen, waaronder majoor veearts Anthony. "Ik heb geholpen om de kwaliteit van het gezuiverde water te controleren. Omdat dit deel uitmaakt van de voedselveiligheid, is dit een taak voor een veearts."

"Dit is mijn eerste B-FAST-opdracht", vertelde de veearts net voor het vertrek. "Ik zal acht tot tien dagen deelnemen met een ploeg van vijftien mensen. Vorig jaar heb ik op Sicilië deelgenomen aan een oefening in urban search and rescue (USAR). Ik heb ook een gespecialiseerde opleiding gevolgd over de opdrachten en het materieel bij B-FAST-ontplooiingen."

Trots op het resultaat

Op 4 oktober is de ploeg teruggekeerd, trots op het bereikte resultaat. "We zijn maandag per C-130 met het materieel vertrokken", vertelt de majoor veearts. "We hebben de nacht doorgebracht op de Azoren en zijn dan na een dag vliegen op Marigot geland."

"Op het vliegveld hebben we meteen het materieel uitgeladen en hebben we ons eerste kamp opgeslagen. Vanaf de aankomst zijn we op onderzoek uitgegaan om te kijken waar we het beste ons zuiveringsstation konden plaatsen."

Een waterzuiveringsstation zet je niet lukraak ergens neer. Ze bekijken eerst of er een rivier met voldoende debiet in de buurt is. De stroming mag ook niet te veel modder meesleuren en het water moet aan een aantal chemische parameters beantwoorden om zeker te zijn dat de installatie het technisch aankan.

Op vier werkdagen heeft de ploeg 100.000 liter drinkbaar water geproduceerd. In uiterste nood kan het systeem op 24 uur zelfs tot 80.000 liter zuiveren.

"De bevolking was heel blij met onze hulp", gaat Anthony verder. "want ze hadden dat echt nodig. Wanneer ze ons voorbijreden, wuifden de mensen ons vaak toe en bedankten ze ons."

Met alle mogelijke middelen

Terwijl de B-FAST-ploeg op de grond werkte, stuurde de Belgische regering ook een C-130-vliegtuig. Daarmee ondersteunde ze andere humanitaire organisaties, waaronder enkele Nederlandse en het Rode Kruis. Alle acties waarmee de regering Dominica ondersteunde, maken deel uit van het programma voor civiele bescherming van de Europese Unie. Dat heeft sinds 2001 wereldwijd al bij meer dan 200 rampen ingegrepen.

Plaatselijke technici opleiden

Van bij het begin kreeg de B-FAST-ploeg ook hulp van mensen van de plaatselijke watermaatschappij, die ze hebben opgeleid om het waterzuiveringsstation verder te gebruiken en te onderhouden. "We hebben hen voldoende brandstof nagelaten om de machine nog drie maanden te laten draaien."

De majoor is erg tevreden met zijn eerste ervaring en wilt meteen weer vertrekken. Maar voor de nabije toekomst "ga ik morgenochtend de wekker nog niet zetten. Daarna ga ik weer aan de slag."