-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Warm eerbetoon aan strijders ’14-’18

Warm eerbetoon aan strijders ’14-’18

 

In Brussel zijn de manoeuvretroepen gehuldigd die sneuvelden tijdens de Groote Oorlog. Zoals elk jaar gebeurde dit op Sint-Jorisdag, woensdag 23 april, met een dubbele plechtigheid.

Vertegenwoordigers van het Competentiecentrum Landcomponent - Departement Manoeuvre kwamen in Brussel de soldaten eren die vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument voor de infanterie op het Poelaertplein en dat voor de cavalerie in Sint-Pieters-Woluwe kregen elk om beurt een militair en burgerlijk eerbetoon.

Aan de voet ervan waren enkele deelnemers uitgedost in uniformen uit die tijd. Op die manier wilde het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis het beeld van die soldaten weer tot leven wekken. Onder hen een karabinier, een grenadier, een liniesoldaat, een gids, een jager te paard en een lansier, zoals afgebeeld op het monument op het Poelaertplein. “Dit zijn de uniformen die ze destijds tijdens de gevechten droegen”, vertelt commandant Pascal Mathieu, de projectleider bij het Legermuseum. “Dit was nog voor het leger overstapte naar het kaki uniform, dat beter geschikt was voor de strijders.”

De oudste aanwezige officieren in dienst waren generaal-majoor Hubert De Vos en kolonel Roger Housen, respectievelijk van de cavalerie en de infanterie. Samen met luitenant-generaal Philippe Grosdent, algemeen directeur human resources, legden ze aan de voet van elk monument een krans neer. Dat deden ook de vertegenwoordigers van de stad Brussel, Jean-Marie Amand, en Sint-Pieters-Woluwe, Benoit Cerexhe.

Samen met het Legermuseum en verenigingen voor levende geschiedenis wil Defensie een beeld oproepen van de Eerste Wereldoorlog. Het eerbetoon aan de manoeuvretroepen luidt een reeks levendige herdenkingen in, zoals op 21 in Brussel en op 3 en 4 augustus in Luik.