-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wandelaars ontmoeten elkaar

Wandelaars ontmoeten elkaar

 

In La Roche-en-Ardenne weerklonk op dinsdag 23 juni het startschot voor de Europese Mars voor de Herdenking en de Vriendschap (MESA). Meer dan 15.000 deelnemers van een tiental nationaliteiten verschenen op het appel.

Op woensdag 24 juni is er in Marche-en-Famenne een echte toestroom. De wandelaars komen aan met tientallen overvolle bussen of zijn ter plaatse blijven kamperen om nog voor het startsignaal te vertrekken.

De MESA brengt traditiegetrouw veel mensen van verschillende horizonten samen: Belgische en buitenlandse burgers, militairen en politiemensen, van jong tot oud. Velen nemen elk jaar de vier dagen deel, zoals Joseph, 82 jaar, en zijn vriendengroep uit Koksijde. Velen zien elkaar jaar na jaar terug en bouwen beetje bij beetje bruggen tijdens de verschillende ontmoetingen. "Dit is mijn 31ste MESA", verklaart 'madame Tricot'. "Mijn man wandelt en ik volg hem al breiend of bordurend. De hele dag lang begroet ik de mensen die ik bij iedere editie terugzie."

Het lokale verkeer is in handen van de militaire politie en de Movement Control Group. Want de MESA mag, ondanks haar omvang, het verkeer niet belemmeren. Op drie kilometer van de start is de militaire politie al druk in de weer: "We zijn al bezig sinds half acht. Er zijn enorm veel mensen vandaag. Rond acht uur zijn ze massaal beginnen toekomen en zodra de stroom van wandelaars wat afneemt, stellen we ons elders op om hen van het verkeer af te schermen." Alles is goed doordacht en gericht op de veiligheid en het gemak van de wandelaars, zodat die met een glimlach kunnen voortstappen."