-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wallonië viert 75 jaar Bevrijding

Wallonië viert 75 jaar Bevrijding

 

Sinds vrijdag 17 januari trekt de Bevrijdingscolonne Zuid door een reeks Waalse gemeenten, van Sainte-Ode tot Elsenborn. Nog tot 21 januari kan het grote publiek de herdenkingen onderweg meevolgen.

Op zaterdagnamiddag ontving Defensieminister Philippe Goffin de eerste voertuigen in het centrum van La Roche-en-Ardenne. Tanks, motoren en andere historische voertuigen paradeerden voor de ogen van de verwonderde allerjongste toeschouwers, waarvan sommigen verkleed als soldaat uit die tijd. Belgium Remembers stond te lezen op de vlaggetjes die het publiek de colonne toezwaaide.

Na de doortocht van de colonne kregen de toeschouwers een concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht. In de lucht konden ze intussen schroefvliegtuigen bewonderen.

Dit tafereel herhaalde zich bij elke etappe van het parcours, als teken van de herinnering en het belang van de gebeurtenissen die zich hier 75 jaar geleden afspeelden. Het Ardennenoffensief geldt als een van de belangrijkste en gewelddadigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

De Bevrijdingscolonne Zuid is een initiatief van het War Heritage Institute (WHI) en Defensie. Het WHI is de nationale instelling voor het beheer van het militaire patrimonium en de herdenking van onze militaire geschiedenis. Het heeft onder meer het Koninklijk Legermuseum onder zijn hoede, net als het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk, en de Bastogne Barracks. Verder staat het in voor de Belgische militaire kerkhoven en tal van oorlogsarchieven.

Meer informatie op de site van het War Heritage Institute.