-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vuurdoop voor militaire honden

Vuurdoop voor militaire honden

 

Defensie zet niet alleen militairen, maar ook honden in voor uiteenlopende opdrachten. Op een schietstand van het militaire domein van Leopoldsburg trotseerden op 17 januari enkele honden en hun meesters het gure weer voor een nieuwe training.

De Intermachten Kynologische Eenheid (IKE) leidt honden op om explosieven op te sporen of als patrouille- en snuffelhond. Als onderdeel van het Competentiecentrum van de Luchtcomponent zorgen ze voor de aankoop, verzorging en training van alle honden bij Defensie. Tegelijk verzorgen ze ook de opleiding tot gebrevetteerd hondenmeester.

De eenheid werkt nu aan een nieuwe trainingsmodule om honden aan gevechtsomstandigheden te laten wennen. Het doel is te zorgen dat de honden niet gestresseerd geraken door vooral het lawaai van schoten. Dat begint met de honden te laten wennen aan het dragen van oorbescherming op hun maat. De eerste trainingen met wapens gebeuren met Five-seveN-pistolen. Later krijgen de honden ook te maken met zwaardere wapens.

Op dit moment worden de militaire honden onder andere ingezet bij de beschermingseenheid in Jordanië en voor de operatie Vigilant Guardian in eigen land.