-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

VSW Team zoekt naar wrak Anna Catharina

VSW Team zoekt naar wrak Anna Catharina

 

Op 27 maart probeerde het Very Shallow Water team (VSW) van de Marinecomponent  ingescheept aan boord van het ‘Ready Duty Ship’ BNS Albatros om het zeilschip ‘Anna Catharina’  van de Verenigde Oost-Indische Compagnie te lokaliseren. Het befaamde zeilschip verging in 1735 vermoedelijk voor de kust van Knokke samen met haar zusterschip het ‘Vliegend Hart’.

Het ‘Vliegend Hart’ werd jaren geleden al gelokaliseerd. Maar van de ‘Anna Catharina’, die ook met man en muis verging, is alle spoor bijster. Door het inzetten van de onderwater robot REMUS, hoopte de Marine op meer duidelijkheid. Maar na bijna 300 jaar blijft er van het schip normaal gezien niet veel meer over met uitzondering van de metalen onderdelen. Bovendien de grote stroming voor de Roompot-bank verplaatste misschien een deel van het wraak.

De zoektocht was de ideale opportuniteit om met hoogtechnologische middelen een wrak te zoeken van bijna 300 jaar oud. Bijna het verhaal van de schat van Scharlaken Rackham en Kapitein Haddock!