-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vruchtbare samenwerking met de Franse luchtmacht

Vruchtbare samenwerking met de Franse luchtmacht

 

Na iets minder dan een jaar intensieve training op de Franse vliegbasis 123 Orléans-Bricy, loopt de opleiding van sergeant Wendy Minne en de eerste sergeant-majoor Maarten Pauwels ten einde. Na hun terugkeer naar Melsbroek zullen ze hun ervaring met de Franse A400M’s gebruiken om hun collega’s te adviseren en te begeleiden.

De verwachte aankomst van acht A400M-vrachtvliegtuigen (één Luxemburgs en zeven Belgische) in ons land vereist toch wat voorbereiding: nieuwe hangars bouwen, nieuw gereedschap aanschaffen en technici opleiden om met de nieuwe vliegtuigen te werken.

Na vier maanden theoretische cursus bij Airbus in Sevilla, kregen twee Belgische technici een opleiding van hun Franse collega's, zodat ze praktijkervaring konden opdoen met de A400M. “Leren uit schoolboeken is niet genoeg. Je moet ook in het vliegtuig werken", bevestigt Maarten. Als voormalig C-130-technicus wilde hij een nieuwe uitdaging aangaan.

Met een vloot van zestien A400M's hebben onze Franse buren al veel ervaring met dit toestel, de mogelijke storingen, de apparatuur enzovoort. Dat is een aanzienlijk voordeel in de ogen van onze landgenoten.

"Ik heb in korte tijd veel kunnen leren”, getuigt Maarten. “We werden begeleid, maar ik kon ook initiatief nemen. “Ik heb veel dingen geleerd”, voegt Wendy eraan toe. “Het team is erg jong en wil alles uitleggen. Ze hebben ons echt ondersteund in een geweldige sfeer.”

Ook de Fransen waren verheugd over de samenwerking: een wederzijdse verrijking door informatie en vaardigheden uit te wisselen. “De verschillen verrijken ons ook. Deze samenwerking stelt ons in staat om zeer sterke banden te smeden, mogelijk de voorlopers van andere toekomstige samenwerkingen”, vertelt luitenant-kolonel Yannick Boyer, commandant van het Escadron de Soutien Technique Aéronautique (ESTA) 15.061, dat de Belgen ontving. De basis ontvangt ook Spanjaarden, Duitsers en Britten binnen hetzelfde A400M-programma.

Onze twee technische instructeurs kunnen binnenkort in Melsbroek oefenen. In juni zal de Luxemburgse A400M als eerste op Belgische bodem landen, waar die ook zal worden onderhouden.

Ondertussen geven Wendy en Maarten al advies aan hun collega's die in België zijn gebleven, onder andere over de geplande infrastructuur en de vluchtplanning voor het onderhoud. In Frankrijk konden ze al ervaren wat beter werkt en wat minder goed.