-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Vrouwen en mannen zijn gelijk aan boord”

“Vrouwen en mannen zijn gelijk aan boord”

 

Bijna een op de tien militairen in België is een vrouw. Tweede meester Hilde Bogaert is een van hen. Zij werkt al tien jaar voor de Marinecomponent. Eind maart, tijdens een operatie in de Golf van Guinee, leidde ze ons een dagje rond in haar tweede thuis, het fregat Leopold I.

Om zes uur ’s morgens loopt de wekker af in het slaapverblijf van tweede meester Hilde Bogaert. Ze is sinds 2012 technicus aan boord van het Belgische fregat Leopold I. Momenteel gaat ze samen met de 150-koppige bemanning de strijd aan tegen piraterij voor de westkust van Afrika.

Haar taak aan boord lijkt eenvoudig: door controles technische problemen verhelpen en voorkomen. Toch zijn de werkomstandigheden erg zwaar. “We gaan nu de machinekamer in om een kapotte weerstand te vervangen”, vertelt ze terwijl ze haar groene werkpak aantrekt. “Tussen de motoren is het gemakkelijk 45°C. We mogen er maar maximaal een halfuur werken.”

Maar van zware taken heeft Hilde geen schrik. Een man en vrouw moeten volgens haar exact hetzelfde werk kunnen doen. “Ik was vroeger altijd one of the guys”, vertelt ze. “Daarom koos ik voor een ‘mannenjob’. Ik wist op voorhand dat ik ook een vat van twintig liter zou moeten tillen of met zwaar gereedschap zou moeten werken. Ik heb daar dan ook absoluut geen probleem mee.”

In totaal zijn er tijdens de operatie een tiental vrouwen aan boord. Ze hebben eigen douches, slaapverblijven en wc’s. “Je merkt wel dat we worden aanvaard aan boord”, gaat Hilde verder. “De meeste problemen zijn na veertig jaar wel opgelost.”

Op 23 april zal de Leopold I weer aanmeren in zijn thuishaven Zeebrugge. Langs de kade zullen familie en vrienden de bemanningsleden opwachten. Ook de echtgenoot van Hilde en haar stiefzoon zullen er ongeduldig staan wachten. “Ik mis mijn familie, absoluut”, besluit ze. “Het eerste wat ik doe is hen stevig knuffelen als ik thuis ben. Daarna zet ik traditioneel een wasmachine op met mijn eigen wasmiddel. Door die geur ben ik echt weer thuis.“