-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Voorklimmers effenen het pad

Voorklimmers effenen het pad

 

In de eerste drie weken van september organiseerde het Trainingscentrum voor Commando's de opfrissingscursus voor voorklimmers. De cursus begon in Marche-les-Dames, maar na een week ruilden de cursisten de Waalse rotsen in voor de Italiaanse Alpen, meer bepaald de vallei van Aosta.

Voorklimmers zijn mensen die tijdens het klimmen het touw zelf mee naar boven nemen. Zij maken het parcours klaar en zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de klimmers die na hen komen.

Tijdens de cursus voerden ze een oefening uit in het kader van het nieuwe concept Obstacle Crossing Team (OCT). Hierbij worden voorklimmers ingezet om een bergroute voor te bereiden met touwen. Zo kunnen detachementen zonder ervaring in het hooggebergte probleemloos de berg overschrijden en nadien hun opdracht uitvoeren. Een taak die op het lijf van de voorklimmers geschreven staat.

Toch is dat niet zo evident, want op grote hoogte verandert alles. De lucht is ijler en de sneeuw vormt een niet te onderschatten moeilijkheid. Het weer kan ook op enkele minuten volledig omslaan. Daarom is het van groot belang dat de voorklimmers in realistische omstandigheden oefenen om de juiste reflexen te kweken.

Geen sinecure, maar wel een grote uitdaging die de voorklimmers met veel professionalisme, motivatie en onuitputtelijke energie hebben uitgevoerd.