-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Voorbereiden op (een beetje) lijden

Voorbereiden op (een beetje) lijden

 

Paracommando worden is niet voor iedereen weggelegd. Het pad naar die gegeerde rode of groene muts is lang en hard. De fysieke en medische selectieproeven zijn onverbiddelijk. Tijdens de opleiding verleggen de kandidaten elke dag hun limieten. Voor militairen die niet in een gevechtseenheid werken maar toch hun brevet willen behalen, heeft Defensie een oplossing: een drie weken durende pre-stage.

Voor militairen die als paracommando gerekruteerd zijn, is het bij wijze van spreken simpel. Zij weten waarvoor ze zich opgeven en dompelen zich tijdens het eerste jaar van hun loopbaan onmiddellijk onder in de para- en commandotechnieken. Zodra ze Defensie vervoegen, is het brevet hun eerste streefdoel.

Maar beeld je eens in: je werkt al enkele jaren als militair bij een steuneenheid. Schiettechnieken en tactische orders zijn niet je kerntaak. De laatste keer dat je in een tent sliep, was tijdens je basisopleiding. Toch voel je plots een nieuwe uitdaging lonken: de roeping om paracommando te worden. De wil is er wel, maar je twijfelt aan je kennis en vaardigheden. Die zijn immers essentieel om aan die loodzware opleiding te beginnen.

Net omdat militairen die meteen aan de stage begonnen soms niet voldoende voorbereid waren, riep Defensie de pre-stage in het leven.

“De deelnemers aan de pre-stage hebben een beter niveau om te begrijpen wat er in het peloton paracommando-fuseliers gebeurt”, verduidelijkt luitenant Eloi Steyaert van de commandoschool in Marche-les-Dames. “Zo is het voor hen heel wat gemakkelijker werken tijdens de stage zelf.”

De pre-stage is vooral gericht op de drie essentiële pijlers voor wie bij een gevechtseenheid komt. “In de eerste week vuren ze met het SCAR-machinegeweer. Nog niet iedereen bij Defensie vuurt al met dit wapen,” verklaart Steyaert, “maar de paracommando’s gebruiken de SCAR wel. Ook verkenningspatrouilles in combinatie met reageren op vijandelijk contact zit in het pakket.”

Sterke tactische kennis is een must om het paracommandobrevet te behalen. “Als laatste trainen we (vuur)gevechten in een bebouwde omgeving, in het jargon bekend onder de afkorting MOUT/CQB: military operations in urban terrain en close quarters battle.”

Onze redactie trok naar Marche-les-Dames en Marche-en-Famenne en sprak er met twee deelnemers. Bekijk de videoreportage voor hun volledige verhaal.