-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vliegende ambulances in Gao

Vliegende ambulances in Gao

 

De Belgische NH90-helikopters werden dit weekend verwelkomd in Gao. Na hun aankomst eerder deze week op de luchthaven van Bamako werden beide helikopters in slechts twee dagen tijd voorbereid.

De klimaatomstandigheden in Mali vragen om extra maatregelen. Systeemexpert NH90 adjudant-chef Steve legt uit: “Een van de grote oefeningen voor piloten is de brown out: een manoeuvre boven zanderige grond waarbij een grote stofwolk ontstaat die het zicht tot nul herleidt. Tijdens die oefeningen stelden ze een versnelde slijtage van de rotorbladen vast.”

Om dit te verhelpen hebben ze voor de opdracht in Mali een speciale coating op de bladen aangebracht. Die coating vraagt echter om een specifieke afstelling. Om de motoren beter te beschermen, hebben ze extra zandfilters en een anti-FOD-gril geïnstalleerd (foreign object damage: schade door vreemde objecten).

De volgende stap is de VN-kwalificatie voor de piloten. Hun hoofdopdracht is om gewonden vanuit gevechtszones te evacueren (forward airmedevac) vanuit het Duitse contingent in Gao. Kapitein vlieger Pieter ligt toe: “We kunnen enkele brancards in het toestel plaatsen, samen met een verpleegkundige en een chirurg. Dit hebben we grondig getest tijdens de pre-deployment training in het Duitse Fasberg. Daar hebben wij en ons Air Mobile Protection Team (AMPT) nauw samengewerkt met de Duitsers.” Het AMPT zorgt tijdens interventies voor de tactische veiligheid op de grond.