-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vliegen en beveiligen de klok rond

Vliegen en beveiligen de klok rond

 

Elke dag stromen er vliegopdrachten binnen voor het F-16-detachement van de operatie Desert Falcon in het Midden-Oosten. Voorbereiding, vlucht en debriefing nemen bijna twaalf uur in beslag. Opdat het hele detachement zich volledig op de opdrachten kan focussen, neemt een Nederlands team een belangrijk aspect op zich: de beveiliging van de basis.

Een piloot komt aan in het Belgische operationele hoofdkwartier op de vliegbasis. Hij krijgt een harde schijf in handen waarop zijn volgende opdracht beschreven staat. Al zijn persoonlijk materiaal geeft hij af en in ruil krijgt hij een overlevingsvest mee. "Het vest bevat al het nodige mochten we in vijandelijk gebied terechtkomen", vertelt een van de zeven Belgische piloten. Zodra we in het operationele hoofdkwartier alle informatieve stappen doorlopen hebben, gaan we richting de flight line."

Die hele voorbereiding start ongeveer drie uur voor het uiteindelijke opstijgen. Tel daarbij de zes uren die een gemiddelde vliegopdracht kan duren plus de evaluatie terug aan de grond en je komt uit op zo'n twaalf werkuren per piloot. Ook de technici hebben hun handen vol met het onderhoud van de zes gevechtstoestellen en de bewapening. Terwijl de Belgen zich op hun taken en opdrachten focussen, kunnen ze rekenen op de Nederlandse Defensie om de veiligheid te garanderen.

"Geen enkele eenheid kan degelijk werken leveren zonder dat de veiligheid verzekerd is", licht de Nederlandse detachementscommandant toe. "Daarom staat aan elke ingang van elke Belgische werk- of verblijfsplaats een team van de Nederlandse troepenbescherming." Naast felle lichtspots, hekken en slagbomen beschikken de Nederlanders ook over enkele honden, die vooral 's nachts erg van tel zijn. "We beschikken over een heel aantal middelen, maar het is toch vooral de mentale instelling van onze mensen die belangrijk is", gaat de detachementscommandant verder. "Door regelmatig te oefenen en veel te sporten houden we hen scherp en gemotiveerd."

Voor het huidige detachement loopt de operatie begin november af. Dan zullen andere Belgen en Nederlanders de F-16-opdracht overnemen, tot volgende zomer.