-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Virtuele trainingswereld voor de JTAC

Virtuele trainingswereld voor de JTAC
 

Sinds kort kunnen onze joint terminal attack controllers (JTAC), die gevechtspiloten naar hun doelwitten gidsen, trainen in een gesimuleerde omgeving. In Brasschaat hebben ze daarvoor de nieuwe Real Fire Simulator in gebruik genomen. Groots opgezette oefeningen worden daarmee minder frequent, maar blijven essentieel.

Defensie beschikt al enkele jaren over een slagveldsimulator: het Virtual Battlefield Simulator netwerk in Leopoldsburg, Aarlen en Marche-en-Famenne is beschikbaar voor trainingen van alle eenheden. Voor de JTAC’s is er sinds kort een tweede simulator in Brasschaat: de Real Fire Simulator.

JTAC’s duiden de doelwitten aan voor bijvoorbeeld gevechtstoestellen of mortierploegen die grondtroepen ondersteunen. Een gedegen kennis van tactieken, technieken en procedures is essentieel om de veiligheid van de eigen troepen zo weinig mogelijk in gevaar te brengen. Tot voor kort voerden zij alle trainingen in realiteit uit. Dat vraagt echter ook een inzet van gevechtstoestellen, maneuvereenheden en dergelijke meer. Al die middelen tegelijk inzetten was nooit gemakkelijk.

Het systeem kent uiteraard kinderziektes, maar de gebruikers leren daarmee omgaan en zijn erg tevreden over de mogelijkheden. Ze kunnen de gesimuleerde trainingen bijvoorbeeld te allen tijde pauzeren, bijsturen of herhalen.

In de realiteit zijn er natuurlijk meer hindernissen dan in de ideale, gesimuleerde wereld. Omgaan met onvoorziene gebeurtenissen en weersomstandigheden valt moeilijk te verwerken tijdens een indoortraining.

De simulatoren betekenen dus een enorme besparing qua trainingskost. Volgens de gebruikers bewijzen ze al zeker hun nut in de training. Toch blijven echte oefeningen essentieel om onze JTAC’s volledig getraind in operatiegebieden te kunnen inzetten.