-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vier F-16's terug uit Estland

Vier F-16's terug uit Estland

 

Op woensdag 10 januari rond 14 uur steeg in Amari in Estland het laatste Belgische jachtvliegtuig op. Na een officiële plechtigheid zette het koers naar België. Daarmee kwam een einde aan de zevende deelname aan de luchtbewakingsopdracht Enhanced Air Policing Mission (EAPM) boven de Baltische staten. Nu zet een Italiaans detachement die opdracht verder.

Het Belgische detachement droeg niet zonder trots de fakkel over aan de Italianen. De ongeveer vijftig militairen konden opnieuw met brio hun deelname afsluiten aan deze NAVO-opdracht.

Tijdens de voorbije vier maanden bleven de vier F-16's dag en nacht paraat om binnen het kwartier op te stijgen en een onbekend toestel te onderscheppen. Die interventieopdracht, ook bekend als quick reaction alert (QRA), is zowel gericht op militaire als burgervliegtuigen.

Van 4 september 2017 tot 9 januari 2018 hebben de Belgische piloten 26 A-scrambles uitgevoerd: onderscheppingen van onbekende toestellen. Het detachement, grotendeels bestaande uit vliegtuigtechnici, kwam nauwelijks toe aan rust en kon over de hele periode 340 vlieguren en 224 vluchten op de teller schrijven.

Tijdens de overdrachtplechtigheid overhandigde generaal Riho Terras, de commandant van de Estse krijgsmacht, elke Belgische militair een medaille. Die plechtigheid vond plaats in de aanwezigheid van Kersti Kaljulaid, de Estse president, en een Belgische delegatie met brigadegeneraal Claude Antoine, die zelf ook het detachement toesprak en feliciteerde.