-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Verkeersveiligheid is van iedereen!

Verkeersveiligheid is van iedereen!

 

Defensie heeft eind mei voor de vierde keer zijn Road Safety Days georganiseerd. Tijdens dat driedaagse evenement kunnen militaire chauffeurs, boordcommandanten en transportverantwoordelijken zichzelf onderdompelen in het aspect verkeersveiligheid. In Leopoldsburg en Marche-en-Famenne samen namen ongeveer duizend personeelsleden deel.

Onlangs behaalde Defensie een Europese prijs voor zijn inspanningen voor meer verkeersveiligheid op en rond het werk: de ETSC - PRAISE Award. Het Military Initiative on Road Safety (MIRS), de instantie die bij onze krijgsmacht instaat voor verkeersveiligheid, organiseert ook tweejaarlijks de Road Safety Days, ondersteund door de kennis en inzet van militaire en burgerexperten.

De deelnemers kunnen gedurende een dag deelnemen aan diverse praktijkdemonstraties: evaluatieritten (defensief en ecorijden), rijsimulatoren, hoe reageren bij een panne of ongeval. In een tuimelwagen of tijdens crash- en reactietesten wordt iedereen zich bewust van het preventieve nut van de autogordel, rijden met aangepaste snelheid en de invloed van alcoholgebruik. Maar ook minder bekende zaken komen aan bod: een lading goed zekeren, gevaarlijke goederen transporteren, reageren bij een lek en het nut van ergonomie.

Daarnaast is er een seminarie voor leidinggevenden. Daarbij wordt erop gewezen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft, niet alleen het basispersoneel maar ook de top.

Tijdens een demonstratie met virtualrealitybrillen ervaren de deelnemers hoe ze een dodehoekongeval kunnen vermijden. Een voertuig met acht camera's geeft een gedetailleerde indruk van het rijgedrag van de chauffeur en de medeweggebruikers. En omdat het verkeersreglement een levende materie is, is een opfrissing van de verkeersregels steeds een vast element op de Road Safety Days.

"Het is nodig het personeel blijvend te sensibiliseren", meent Guy Colman, medewerker van het MIRS. "Uit Europese cijfers blijkt dat veertig procent van alle verkeersongevallen tijdens, naar of van het werk gebeurt. Wanneer de chauffeurs zich meer bewust zijn van de risico's en hun gedrag, zullen ze ook eerder geneigd zijn zich veiliger te gedragen tijdens hun dagelijkse verplaatsingen."