-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Verenigde vuursteun-oefening

Verenigde vuursteun-oefening

 

Belgische, Nederlandse en Duitse vuursteunploegen hebben in Duitsland samen getraind om de gelijktijdige inzet van artillerie en jachtvliegtuigen te coördineren. Dat deden ze van 27 augustus tot 5 september in het militaire kamp van Baumholder onder de naam 'Griffin Strike'.

Griffin Strike is een oefening voor vuursteunploegen die België, Nederland en Duitsland elk jaar samen organiseren. De vuursteunteams krijgen complexe scenario's voorgeschoteld die hen uitdagen om een grondmaneuver zo efficiënt mogelijk te ondersteunen. Dat doen ze door aanwijzingen te geven aan zware vuursteunmiddelen zoals artillerie en mortieren, afgevuurd vanaf enkele kilometers achter de contactlijn, maar ook luchtsteun met helikopters en jets.

De grote uitdaging is om te zorgen dat die zware bommen efficiënt en veilig worden ingezet, zelfs al verandert de situatie op de grond en in de lucht voortdurend. De commandant van de grondtroepen wil immers zo veel mogelijk vijanden bestoken. Om hierbij zeker geen bevriende troepen te raken, moeten de vuursteunploegen echter een belangrijke reeks procedures afwerken.

Intussen moet de vuursteunploeg zorgen dat de vliegtuigen niet klakkeloos door elkaar vliegen en op een veilige afstand blijven van de artillerie- of mortierbommen. Dat oefenen ze tijdens simulaties, met blanke munitie en met echte stukken. Om de internationale samenwerking te versterken, telt de oefening als extra motivatie een competitie en een trofee voor de beste ploeg.