-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Veiligheidsdiensten komen samen in Aarlen

Veiligheidsdiensten komen samen in Aarlen

 

De departementen Defensie, Federale Politie en Waters & Bossen nemen vanaf maandag 23 mei vier dagen lang deel aan een interdepartementaal forum in Kamp Lagland in Aarlen. Tijdens de uitwisselingsweek maken ze kennis met elkaars technieken en tactieken op het gebied van geweldbeheersing.

Vier dagen lang organiseren de drie departementen een tiental praktijkstands waarbij de driehonderd deelnemers kunnen ontdekken hoe de andere departementen werken. De workshops gaan van fouilleertechnieken tot tactisch vorderen en het boeien van personen. Het doel daarbij is om de samenwerking tussen de veiligheidsdiensten te verbeteren. “Die coördinatie en synchronisatie van technieken en tactieken is belangrijk”, zegt Georg Janssen, organisator van het forum. “Zeker nu politieagenten en militairen samen patrouilleren in verschillende steden.”

Het interdepartementaal forum staat dit jaar uiteraard in het teken van het beheersen van de huidige terroristische dreiging. “De aanslagen van 22 maart waren inderdaad een belangrijke aanleiding voor het thema van dit forum”, bevestigt Janssen. “De nood om samen te werken bestaat echter al langer, we zijn daar al een hele tijd mee bezig”.

Dat blijkt, want het forum viert dit jaar haar tienjarig bestaan. In die tijd is er volgens Janssen een duidelijke evolutie merkbaar. “De vraag van de verschillende departementen voor meer samenwerking wordt elk jaar groter en ook de kwaliteit van de verschillende ateliers gaat er elk jaar op vooruit. Tien jaar geleden was het forum een nationale aangelegenheid, maar de laatste jaren zijn we geïnternationaliseerd. Zo geven ook Zwitserse en Luxemburgse politiemensen dit jaar workshops.”

Deze bijeenkomst levert ook concrete resultaten op. Zo heeft Defensie sinds de start ervan de opleiding en technieken voor niet-lethale wapens overgenomen van de politie. Die heeft op zijn beurt dan weer de militaire principes van Tactical Combat Casualty Care overgenomen van Defensie. Dat zijn de eerste zorgen in tactische omstandigheden. Dat was misschien niet gebeurd zonder het forum. Of de departementen ook dit jaar technieken van elkaar zullen overnemen, valt nog af te wachten.