-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Van griffioen tot griffier

Van griffioen tot griffier

 

Op donderdag 30 april neemt de Luchtcomponent afscheid van kolonel vlieger Wim Schoepen. De laatste twee jaar van zijn militaire loopbaan was hij commandant van de vlieggroep (OSN) bij de 1 Wing in Bevekom. Daarnaast is hij een heel ervaren helikopterpiloot. Op dinsdag 28 april bestuurde Wim voor de allerlaatste keer als militair piloot een Agusta A109BAi-helikopter van het 17de smaldeel. 

Op de luchtmachtbasis van Bevekom ontmoeten we Wim op het gelijkvloers van de controletoren. “Jullie verrassen mij een beetje: ik ben hier niet op voorbereid”, schrikt hij wanneer we onze opwachting maken aan zijn bureel. “Stipt om 15.30 u maak ik mijn laatste vlucht en dan is het voorbij. Ik kijk terug op een prachtige militaire loopbaan en ben klaar voor de volgende stap. Op vrijdag 1 mei word ik griffier bij de provincie Limburg. Van griffioen tot griffier, is dat geen geweldige titel voor deze reportage!”, lacht Wim wanneer hij zijn laatste spullen in een kartonnen doos stopt. 

Griffioen 

Kolonel vlieger Wim Schoepen behaalde de diploma’s van master in de militaire en sociale wetenschappen en stafbrevethouder. Als gebrevetteerd helikopterpiloot totaliseerde hij 3.309 vlieguren waarvan 3.000 op de Agusta A109. Tijdens zijn militaire loopbaan oefende Wim verschillende functies uit in binnen- en buitenland. Als jonge piloot maakte hij deel uit van het 17de smaldeel ‘Griffon’ A109 Multi Role Helicopter (MRH)

Enkele hoogtepunten waren zijn functies als commandant van het 17de smaldeel A109 MRH, militair assistent voor de commandant op de staf van de Luchtcomponent in Evere en subject matter expert bij het NATO Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) in Kalkar in Duitsland. De grote internationale helikopteroefening Swiftblade had de kers op de taart van zijn carriére moeten zijn. Helaas moest die geannuleerd worden door de Covid-19-pandemie. 

Griffier 

Vanaf vrijdag 1 mei wordt Wim de nieuwe algemeen directeur van de provincie Limburg. Een functie waar hij enorm naar uitkijkt. Als griffier begint hij aan een mandaat van zeven jaar in zijn thuisbasis Hasselt. Als rechterhand van de gouverneur vormt Wim de schakel tussen de politiek en 850 ambtenaren. “Als gewezen griffioen zal ik zorgen voor een nieuwe wind in het provinciebestuur”, besluit Wim. “Ik hou van een uitdaging, verantwoordelijkheid nemen en de samenleving dienen.”