-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Van Brussel naar Maradi: een logistiek kunstje

Van Brussel naar Maradi: een logistiek kunstje

 

Sinds eind augustus zijn meer dan 70 Belgische militairen actief in Niger voor de operatie New Nero. Aan de rand van de stad Maradi verzette het technische personeel van Defensie bergen werk om voor het Belgische detachement een vaste uitvalsbasis te voorzien.   

Twee leegstaande gebouwen en tonnen zand was het enige wat er enkele maanden geleden op de plaats van het huidige Belgische kamp te vinden was. Het personeel van zowel de logistieke eenheden, de Field Accommodation Unit en de constructiegenie stonden dus voor een grote uitdaging toen ze voor het eerst in Maradi aankwamen. 

Enkele maanden later is deze zandvlakte omgetoverd tot een Belgische compound waar alle basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit voorzien zijn. Het logistieke en technische personeel is dag en nacht in de weer om alle aanwezige militairen een zo warm mogelijk verblijf te bieden. 

Voor de operationele ondersteuning kunnen de gevechtstroepen constant rekenen op de hulp van wapenmakers, voertuigmechanici en medisch personeel. De militairen van het communicatiecentrum zorgen dan weer voor de netwerkverbindingen met het thuisfront om alle nodige informatie regelmatig naar België door te sturen.  

Ook het broodnodige basiscomfort mag uiteraard niet vergeten worden. Het cateringpersoneel bereidt dagelijks verse maaltijden in hun veldkeuken. En bij temperaturen die soms een stuk boven de 40 graden uitstijgen, zijn de massale aircosystemen onontbeerlijk om de hoofden koel te houden. Daarnaast is een beperkte sportinfrastructuur aanwezig zodat de soldaten dagelijks aan hun conditie kunnen werken en werd een wifinetwerk geïnstalleerd om het contact met het thuisfront te bewaren. 

Een viersterrenhotel is het niet, maar dat er goed voor onze mannen en vrouwen gezorgd wordt, staat buiten kijf.