-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Uitzonderlijke medaille voor ons werk in Afghanistan

Uitzonderlijke medaille voor ons werk in Afghanistan

Vrijdag 7 maart kreeg in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Brussel de Belgische luitenant-generaal Marc Compernol de Legion of Merit Award. Hij ontving deze uitzonderlijke erkenning uit handen van de hoogste Amerikaanse militaire vertegenwoordiger bij de Navo, luitenant-generaal David Hogg. Ook aanwezig op de plechtigheid was de Amerikaanse hoge diplomaat en zaakgelastigde a.i. Mark Storella.

De medaille Legion of Merit Award, Degree of Commander, is een van de twee enige Amerikaanse militaire onderscheidingen die rond de hals worden gedragen. De Belgische generaal kreeg de medaille voor zijn uitzonderlijke inzet als chef van de Landcomponent tussen september 2009 en september 2012.

Deze hoge onderscheiding onderstreept het feit dat de Landcomponent, onder het bevel van luitenant-generaal Compernol, met een aanzienlijk aantal soldaten deelnam aan de zending ISAF in Afghanistan. Onze landtroepen leverden zowel een militair contingent aan de provinciale reconstructieteams (PRT) in Kunduz, een ploeg met lesgevers voor het Afghaanse leger (OMLT), een deelname aan het Regionaal Commando Noord van ISAF als de beveiligingstroepen voor de internationale luchthaven van Kabul.

De bijdrage van luitenant-generaal Marc Compernol aan de strategische samenwerking tussen de Verenigde Staten en België heeft een aanzienlijke, duurzame en positieve impact gehad in de relaties tussen beiden.

“Ik zie deze onderscheiding niet als een persoonlijke erkenning’, stelt de generaal in zijn bedankingsrede. “Maar als een ode aan de mannen en vrouwen van onze Belgische strijdkrachten. Ze voeren hun taak uit, ver van huis en in moeilijke omstandigheden en soms zonder de publieke erkenning die ze verdienen.”