-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Uitdaging in het hoge noorden voor DOVO

Uitdaging in het hoge noorden voor DOVO

 

Dagelijks zijn DOVO-teams op de baan om op vraag van de politie ontmijningen uit te voeren. Trainen daarvoor doen ze onder andere tijdens de oefening Northern Challenge, een jaarlijkse NAVO-ontmijningsoefening in IJsland.

Northern Challenge is de enige oefening ter wereld die volledig gericht is op de ontmijner zelf. Zestien landen nemen er dit jaar aan deel, waaronder ook dertien Belgische ontmijners. Van 18 tot 28 september krijgen ze te maken met verschillende soorten zelfgemaakte bommen of in het jargon IED’s: improvised explosive devises.

De focus op geïmproviseerde bommen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld historische munitie uit de twee wereldoorlogen, is niet toevallig. Volgens de VN hebben IED’s in Afghanistan tussen 1 januari en 30 september 2018 bijna de helft van de burgerslachtoffers veroorzaakt. Ook voor de militaire coalitie vormen ze een grote bedreiging. Dat soort explosieven zo veilig mogelijk leren ontmantelen is dan ook een topprioriteit voor de NAVO.

In totaal zijn er zo’n 150 deelnemers aan de oefening. Nog eens hetzelfde aantal militairen leidt de oefening in goede banen. “Het is belangrijk dat alle landen van elkaar weten hoe ze werken”, zegt lieutenant commander Sean Heaton, die tijdens de oefening het commandocentrum leidt. “Tijdens voorbije conflicten werden er internationale taskforces ingezet om bommen te ontmijnen en terroristen te verslaan. Wanneer we al op voorhand van elkaar weten hoe iedereen werkt, is dat een groot voordeel tijdens de inzet bij een conflict.”