-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tweede nieuwe patrouilleschip te water gelaten

Tweede nieuwe patrouilleschip te water gelaten

 

Het tweede nieuwe patrouilleschip, de P902 Pollux, verliet op maandag 22 december voorgoed het droogdok. Om die tewaterlating van dichtbij mee te maken, zakten zowel de minister van Defensie, Steven Vandeput, als de commandant van de marine, divisieadmiraal Michel Hofman, af naar de scheepswerf van Socarenam in Boulogne-sur-Mer.

De minister draagt de inzetbaarheid van de marine hoog in het vaandel, zeker als het op hulp aan de natie neerkomt. "De opdrachten in dat kader, zoals visserijwacht en de strijd tegen drugs- en mensensmokkel, zijn een essentieel onderdeel van Defensie. Ook al zitten we in een periode van budgettaire beperkingen, dan nog is het van belang om te investeren in efficiënt materieel," voegde de minister eraan toe.

In tegenstelling tot zijn tweelingsbroer, de P901 Castor, kreeg de Pollux wel alle verflagen vooraleer hij het droogdok verliet. Volgens vaandrig-ter-zee Joris Van den broeck "lieten het koude en regenachtige weer het niet toe om het schip buiten te verven. Daarvoor is een constante temperatuur nodig. In het droogdok konden we dat gemakkelijk controleren", nuanceerde de jonge projectofficier.

Vooraleer het kustpatrouillevaartuig kan opgeleverd worden, is er nog heel wat werk voor de boeg. "Alle hoofdsystemen, zoals de motoren, de generatoren en de hoofdschakelborden zijn al geïnstalleerd", gaat Van den broeck verder. "Er rest ons enkel nog de bekabeling, de elektronische apparatuur en de mast. Door de beperkte hoogte van het droogdok konden de monteurs die laatste nog niet plaatsen."

De Marinecomponent zal dus nog wat geduld moeten oefenen. De contractuele oplevering is immers gepland voor 30 april 2015. Maar met een geslaagde tewaterlating kan iedereen alvast met een gerust hart het nieuwe jaar tegemoet.