-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tropical Storm verhuist naar Kindu

Tropical Storm verhuist naar Kindu

 

Twee compagnieën van het 3 Bataljon Parachutisten zijn op maandag 30 november aangekomen op de nationale luchthaven van Kindu, in de Democratische Republiek Congo. De dag erop landde ook de derde compagnie van 3 Para.

Voor hun aankomst in Kindu hadden de paracommando's van 3 Para eerst een week van onder andere jungletraining, parachutesprongen en amfibische oefeningen doorlopen in Gabon. Van 2 tot 8 december trainen ze in de Democratische Republiek Congo alle aspecten van een evacuatie-operatie of NEO (non-combattant evacuation operation).

NEO's in Centraal-Afrika zijn een van de kerntaken van de paracommando's. In België bereiden ze zich daarop voor met de jaarlijkse oefening Crazy Trip. Dit jaar blijft de oefening echter niet beperkt tot het thuisland van de militairen, maar kunnen ze hun evacuatie-oefeningen ook in het buitenland trainen. Zo kunnen ze werken in dezelfde condities als bij een echte evacuatie.

Sinds begin deze week is het Belgische detachement voor Tropical Storm in twee gesplitst. Het eerste deel, met voornamelijk militairen van 3 Para, traint nu in Kindu verder. Het tweede deel werkt vanuit Libreville, de hoofdstad van Gabon. Het bestaat voornamelijk uit militairen van het Bataljon Artillerie. Zij zullen onder andere mortieren droppen en een jungletraining houden. Verder logeren hier leden van verschillende genie-bataljons. Ook een deel van het Hoofdkwartier Lichte Brigade is in Gabon gebleven voor verdere coördinatie.