-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tropical Storm laaft de dorstigen

Tropical Storm laaft de dorstigen

 

Een leger marcheert op zijn maag, wist Napoleon al. In de Democratische Republiek Congo marcheert een leger echter vooral op water. Om te zorgen dat iedereen voldoende kan drinken, krijgt Defensie tijdens de oefening Tropical Storm steun van de Luxemburgse Water Purification and Packing Unit.

Bij temperaturen rond 35 graden en een luchtvochtigheid van meer dan tachtig procent is voldoende drinken een van de hoofdbezorgdheden van de trainende militairen. Om daarvoor te zorgen, werken Belgen en Luxemburgers samen in Kindu.

"De Belgen zuiveren zelf het water", zegt korporaal-chef Daniel Kalmes, chef van het Luxemburgse detachement. "Zij pompen hier in het kamp water op van tachtig meter diep en filteren het met een waterzuiveringssysteem. Daarna voegen ze chloor toe om alle virussen en bacteriën te doden die nog in het water kunnen zitten. Het propere water komt dan terecht in een reservoir van 3.000 liter. Daar begint onze taak: van het reservoir gaat het water naar de verpakkingsmachine. Daar gaat het nog eens door een filter, vervolgens langs een UV-filter en uiteindelijk verpakken we het in zakjes van een kwart, een halve of één liter."

Het Belgisch leger heeft zelf geen waterverpakkingssysteem. De Luxemburgse Defensie heeft dat wel, en gebruikt het al jaren, vertelt korporaal-chef Kalmes. "Wij gebruiken dit soort zakjes altijd op oefeningen en tijdens marsen. Ze nemen minder plaats in dan gewone flessen. Als ze leeg zijn, kan je ze bovendien gewoon opvouwen. De zakken zijn ook sterk genoeg om te transporteren: ik weeg 100 kilo en ik kan er zonder problemen op gaan staan."

Met hun verpakkingssysteem kunnen de Luxemburgers tot 1.600 waterzakjes per uur maken. Gemiddeld fabriceren ze 7.000 tot 8.000 zakjes per dag. Geen overbodige luxe voor de paracommando's, die tijdens hun trainingen tot tien liter water per dag moeten drinken.