-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tropical Storm eindigt met laatste aanval in Gabon

Tropical Storm eindigt met laatste aanval in Gabon

 

De oefening Tropical Storm, in het hartje van het Afrikaanse continent, zit er op. Op 13 december keerden de laatste Belgische militairen vanuit Libreville, de hoofdstad van Gabon, terug naar België. De videoreportage van de oefening kan je hier bekijken.

De paracommando's van het 3 Bataljon Parachutisten vervoegden, na de brigade-oefening in Kindu op 9 december, de rest van het Belgische detachement in Gabon. Twee dagen later, op 11 december, hielden ze nog een laatste demonstratie aan de kust van de Gabonese hoofdstad Libreville.

Tijdens de demonstratie vielen de Belgische paracommando's samen met hun Gabonese collega's Barracuda beach aan, een strand in Libreville dat was ingenomen door fictieve rebellen. De militairen kwamen aan land met zodiac-motorboten, waarna ze al snel de tegenstand uitschakelden. Daarbij viel een fictieve gewonde, die vervolgens per helikopter werd geëvacueerd. Een knap staaltje actie voor de ogen van verschillende Belgische, Franse, Amerikaanse en Gabonese autoriteiten.

Voor veel deelnemers aan de oefening Tropical Storm was het een eerste, intensieve kennismaking met het Afrikaanse continent. Dat is geen slechte zaak. Als er onverhoopt landgenoten uit Afrika geëvacueerd moeten worden, weten ze nu wat hen te wachten staat.