-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tropical Storm 2019: de comfortzone voorbij

Tropical Storm 2019: de comfortzone voorbij

 

Met waaiende palmbomen, kalmerende junglegeluiden op de achtergrond en een idyllische kustlijn lijkt Gabon wel het paradijs. Voor een peloton Belgische, Amerikaanse en Gabonese militairen is dit maar een illusie. Tijdens de eindoefening van Tropical Storm simuleren elementen van drie verschillende componenten een noodsituatie waarbij naadloze samenwerking een absolute must is.

De afgelopen weken trainde het Special Operations Regiment (SOR) van Defensie samen met anderen tactische situaties en ontplooiingen in verschillende streken van Gabon. Op het einde van deze oefenperiode is het aan hen om te laten zien welke vruchten deze training in extreme klimatologische omstandigheden afwerpt.

Survival

Het peloton bevindt zich volgens het scenario in een noodsituatie survival. Hier in Gabon ondergaan de militairen trainingen voor extreme situaties als deze. Zo leren ze hoe ze door middel van een rooksignaal hun locatie kunnen bekend maken. Die enorme rookpluim is het teken voor onze C130 om gevechtsduikers te droppen. Zij maken op hun beurt fysiek contact met het peloton in spreekwoordelijke nood.

Pathfinders

Door de sterke stroming en ongunstige waterstand sluipen de duikers aan land met een kajak, een geruisloos insertiemiddel. Eenmaal op het strand maken de duikers een link up met het peloton in nood. De situatie blijkt erger dan gedacht, ze hebben een zwaargewonde. Aangezien ambulances in de jungle niet zo voor de hand liggend zijn, dringt een medische evacuatie via de lucht zich op.

Een complexe operatie als deze vraagt om beveiliging. Plots raast een NH-90 Caiman-helikopter boven het zeewater richting de kustlijn. Luttele ogenblikken later, wanneer de heli amper op enkele meters van de rand van de jungle zweeft, glijden de pathfinders via dikke touwen naar beneden. Ze nemen posities in om de situatie veilig te stellen.

Extractie

De NH90 Caiman is nog maar net de hoek om of een A109-helikopter met medisch personeel aan boord waagt zich aan een huzarenstukje door op het strand te landen. Terwijl de bemanning de zorg van de gewonde op zich neemt, doemen zwaarbewapende Zodiac-boten van onze genietroepen op. De A109 brengt de gewonde naar betere oorden en het peloton van Belgen, Amerikanen en Gabonezen begeeft zich door de golven naar de boten wanneer ze onder vijandelijk vuur vallen.

Ook hier zorgen de pathfinders voor de beveiliging. Onmiddellijk richten ze hun vuur richting de vijand. Ook een zwaar machinegeweer, type MAG, van op een van de boten onderdrukt het inkomende gevaar. Het zeewater maakt het bewegen naar de boten er niet gemakkelijker op, maar uiteindelijk geraakt iedereen, pathfinders inclusief, veilig en wel op de boten. Einde scenario, einde Tropical Storm.

Wie goed oplette, zag dat in dit scenario drie componenten blindelings op elkaar moeten kunnen vertrouwen bij een inzet in deze omgeving. Ook de samenwerking met bevriende naties, in dit geval Gabon en de VS, moet als een trein lopen.

Ver weg van hun vertrouwde oefenterreinen dienen onze militairen evenzeer hun opdrachten uit te voeren. Of dat nu in typisch Belgisch weer of deze extreme klimatologische omstandigheden gebeurt, de missie primeert. Zij passen zich aan het strijdtoneel aan, niet andersom.