-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Trainingscentrum Commando in het hooggebergte

Trainingscentrum Commando in het hooggebergte

 

Elk jaar verblijft een detachement van het Trainingscentrum Commando uit Marche-les-Dames tijdens de eerste twee weken van juli in het Franse Chamonix. Op de omliggende bergen leiden de instructeurs nieuwe leerlingen voorklimmers, of premier de cordée, op.

De Franse École Militaire de Haute Montagne (EMHM) ontvangt nu al voor het drieëndertigste jaar Belgische paracommando's die zich specialiseren in het werk in het hooggebergte, op sneeuw en ijs. Elk jaar komen de specialisten begin juli naar Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc. De vele liften in het Mekka van de alpiene sporten hebben als groot voordeel dat ze snel mensen op verschillende soorten terrein of grote hoogte krijgen.

De basis voor deze cursus wordt in België gegeven. Gedurende vier weken leren de cursisten de nodige technieken toepassen op verschillende rotsen in ons land. Daarna volgen de twee weken training in het hooggebergte.

"Onze negen cursisten leren hier bijvoorbeeld op verschillende manieren een mogelijke val afremmen, al dan niet met de hulp van collega's of materiaal," vertelt een van de instructeurs. "Ze leren ook op welke manieren het beschikbare materiaal gebruikt moet of kan worden, bijvoorbeeld om zichzelf of iemand anders uit een spleet in het ijs te halen."

De deelnemers aan de cursus zijn gebrevetteerde paracommando's die al de kwalificatie 'rode cordée' op zak hebben. Tijdens die specialisatiecursus leren ze hoe ze als allereerste een obstakel in de vorm van een besneeuwde bergtop of een gletsjer kunnen overwinnen. En vooral hoe ze kunnen zorgen dat daarna een grotere groep dat obstakel veilig kan nemen. "Dat is de belangrijkste taak van de 'eerste cordée', en dus het hoofddoel van deze cursus," klinkt het.