-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Traillopen: tussen plezier en zichzelf overwinnen

Traillopen: tussen plezier en zichzelf overwinnen

 

Op woensdag 17 mei 2017 heeft het 1/3 Bataljon Lansiers zijn derde trail georganiseerd in Sugny. De Creatieve Divisie van DG Com mengde zich tussen de lopers om het evenement te verslaan.

Trail is een veeleisende sporttak waarbij de lopers een lange afstand afleggen in een natuurlijke omgeving. Deze volledige sport is de laatste jaren erg populair geworden, ook als sportactiviteit voor de gevechtseenheden en andere militairen.

Op zaterdag 13 mei had het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie in Spa al zijn eerste trail georganiseerd, om de traditie van 25 jaar Trophy 12 voort te zetten. Enkele dagen later was het aan het 1/3 Bataljon Lansiers om de trailers uit te nodigen naar twee bosrijke omlopen van 15 en 26 kilometer rond het charmante dorpje Sugny, tussen Bohan-sur-Semois en Bouillon. De omloop kende een stijging van 750 meter. Een stevige kuitenbijter dus en een zware beproeving, vooral door de drukkende warmte, gelukkig getemperd door het lommer van het bos. 209 sportievelingen namen deel aan de trail, waarvan 155 van het 1/3 Bataljon Lansiers, 54 uit 23 verschillende eenheden van Defensie en zelfs Franse collega’s van het 5 Régiment de Dragons

De mensen van het 1/3 Bataljon Lansiers houden geregeld dergelijke uithoudingsproeven. Dit soort sportactiviteiten wordt nog meer nodig en gewaardeerd, omdat ze tegenwoordig moeilijker te organiseren zijn wegens de grote impact van operatie Vigilant Guardian op het trainingsprogramma. Dan is het essentieel om de kalmere periodes ten volle te benutten om de militairen aan hun conditie te laten werken. Dat is niet enkel belangrijk voor de operationaliteit van de eenheden, maar is ook een essentieel bestanddeel van het militaire beroep. Regelmatig sporten is veel meer dan een voorbereiding op de jaarlijkse sportproeven. Het is een fundamentele bijdrage aan een gezonde levenshygiëne en versterkt de groepsbanden.

Sportfanaten kunnen elkaar alvast opnieuw treffen tijdens de Challenge Gailly (24 mei in Eupen) en de Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap (MESA, van 27 tot 30 juni).